SVETO MESTO HRIŠĆANSTVA NA UDARU SAUDIJACA: Rijadu poznata lokacija planine Sinaj na kojoj je Mojcije dobio 10 BOŽIJIH ZAPOVESTI! Evo zašto hoće da je unište! (VIDEO)
Foto: Www.fanpop.com

britanska fondacija tvrdi

SVETO MESTO HRIŠĆANSTVA NA UDARU SAUDIJACA: Rijadu poznata lokacija planine Sinaj na kojoj je Mojcije dobio 10 BOŽIJIH ZAPOVESTI! Evo zašto hoće da je unište! (VIDEO)

Planeta -

Fondacija Tomas risrč tvrdi da se planina na kojoj se Mojsije sastao sa Bogom u priči o Izlasku - Sinaj - nalazi u Saudijskoj Arabiji.

Naučnici tvrde da je planina Džabal al-Lavz na severozapadu Kraljevine blizu granice sa Jordanom zapravo planina sa plamenim vrhom koji se spominje u Bibliji. Tu je po Bibliji Mojsije dobio 10 zapovesti na kamenim pločama nakon što su Izraelci pobegli preko Crvenog mora iz Egipta.

Istraživači - koje je predvodio Rajan Mauro - tvrdili su da saudijski režim zapravo zna da je pomenuta planina Sinaj. Fondacija - koja je postavila projekat Sinaj u Arabiji u okviru kampanje za očuvanje ovog lokaliteta - navodi da vlasti u Saudijskoj Arabiji aktivno blokiraju pristup Sinaju.

Oni iznose svoje tvrdnje u dokumentarcu „Pronalaženje planine Mojsija: prava planina Sinaj u Saudijskoj Arabiji“. Tvrdeći da su morali da posete taj sajt u tajnosti, tim kaže da je mesto obezbeđeno ogradom, a policija nasilno sprečava ulazak.

Ako mesto postane poznato, režim može preduzeti korake da uništi lokalitet. Predloženi lokalitet na planini Sinaj traba da postane deo novog saudijskog megagrada Neom, koji bi trebao da bude 33 puta veći od Njujorka.

Fondacija takođe tvrdi da su razgovarali sa više izvora u “džihadističkom svetu” koji potvrđuju verovanje da je Džabal al Lavz planina Sinaj.

navodno mesto poseduje dokaze o biblijskom velikom požaru na vrhu, o izraelskom taboru i pećinskim slikama krava koje su u skladu sa biblijskom pričom o zlatnom teletu.

Vodeći istoričari i naučnici nisu ubeđeni ovim tvrdnjama, a postoje mnoga pitanja koja sugeririšu da se priča o egzodusu dogodila, na način na koji je objašnjeno u Bibliji.

“Kada sam bio u svetu džihada svi smo znali da je planina Sinai u Saudijskoj Arabiji. Ljudi spolja nisu imali pojma da je tamo. Mi borci nismo hteli da iko zna za to, a znali smo da ga je saudijska vlada sakrila i zaštitila sa sigurnošću i svi smo se složili s tim", kaže jedan od intervjuisanih džihadista.

Mauro tvrdi ih je da kada su posetili lokalitet, lokalno stanovništvo oteralo i gađalo kamenjem a čak su čuli pucnjavu dok su napuštali to područje.

Saudijske vlasti su sprovele sopstvena arheološka istraživanja tog područja i odbacile tvrdnje da je to planina Sinaj.

Profesor Džejms Karl Hofmejer je opisao "monumentalne greške" za zaključak da je planina ona koja se spominje u Bibliji. Kreacionistički istraživač Gordon Franz takođe je odbacio tvrdnju da je Mount Sinai u Saudijskoj Arabiji.“Ne postoji verodostojan istorijski, geografski, arheološki ili biblijski dokaz za tezu da je Mt. Sinaj u Jebel al-Lavzu u Saudijskoj Arabiji", kaže on.

Kurir.rs/Daily star

Foto: fanpop.com

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja