ŠVEDSKI GENERAL BACIO RUSIMA RUKAVICU U LICE: Naš novi lovac je ubica ruskih suhoja! (VIDEO, FOTO)
Foto: Printscreen YouTube

OPASAN IZAZOV

ŠVEDSKI GENERAL BACIO RUSIMA RUKAVICU U LICE: Naš novi lovac je ubica ruskih suhoja! (VIDEO, FOTO)

Planeta -

Švedski lovac "saab gripen e" sposoban je da uništi sve ruske lovce serije "suhoj" i to bez skupe stelt tehnologije, izjavio je komandant vazduhoplovnih snaga Švedske, general Mats Helgeson.

"'Gripen', posebno model E, napravljen je da ubija 'suhoje'. U tome imamo crni pojas", pohvalio se Helgeson portalu Yle tokom prezentacije u Finskoj, kojoj Švedska pokušava da proda svoj ratni avion.

Ruski "suhoj" ima legendarni status zbog mogućnosti da izmanevriše američke lovce u borbi, izvuče se iz opasnosti i izvodi vratolomije, a Šveđani tvrde da su "provalili rusku šifru". "Gripen ne može da nosi veću količinu oružja i nema stelt tehnologiju. Nema ni najveći domet, nije najbrži, a ni najjeftiniji.

foto: Printscreen YouTube

Ali ima jednu stvar koja je noćna mora za "suhoje": tako moćnu elektronsku opremu da je opasan protivnik u elektronsko ratovanju.

Stručnjak za ratnu avijaciju Džastin Bronk kaže da svi savremeni lovci imaju opremu za elektronski rat, ali da se svojim očima uverio kakva čuda "gripen" može da napravi.

foto: Printscreen YouTube

"Pre nekoliko godina piloti nemačkih 'tajfuna' tako su smorili kolege u 'gripenu' da su švedski piloti onako od šale započeli s njima elektronsko ratovanje - žestoko su ih namučili", priča Bronk. Čak se jedan "gripen" ladno zakačio na levo krilo "tajfuna", a Nemac ga ni primetio nije!

foto: Printscreen YouTube

Bronk kaže da je tajna u tome što 'gripen' ima neverovatnu sposobnost da blokira radio-signal.

Da li je to dovoljno da se nadjača superiorni "suhoj", drugo je pitanje.

Kurir.rs/V.P./Business insider

Foto: Printscreen YouTube/Saab

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track