MIG OTKRIO ULJEZA U VAZDUHU I ODMAH GA SPUSTIO NA ZEMLJU: Pogledajte kako lovac GADAFIJEVOG NASLEDNIKA tera provokatore IZ ZABRANJENE ZONE! (VIDEO)
Foto: printscreen Tweet

Fenomenalan snimak iz kabine

MIG OTKRIO ULJEZA U VAZDUHU I ODMAH GA SPUSTIO NA ZEMLJU: Pogledajte kako lovac GADAFIJEVOG NASLEDNIKA tera provokatore IZ ZABRANJENE ZONE! (VIDEO)

Planeta -

Lovački avion MiG-23BN ratnog vazduhoplovstva libijske armije maršala Halifa Haftara, presreo je avion koji je leteo iznad zabranjenog libijskog područja.

Putnički avion je leteo iznad naftnih polja Al-Fil gde je uspostavljena zona zabranjenog leta, i gde se inače i dalje izvode aktivna borbena dejstva. Posle presretanja letelice, avion je bio prinuđen da sleti na jedan od aerodroma pod kontrolom libijske nacionalne armije.

U njemu su se nalazili lekari, koji su išli u misiju pomoći oružanim formacijama Vlade nacionalnog jedinstva, koje podržavaju zapadne zemlje na čelu sa SAD.

MiG-23 je sovjetski lovačko-bombarderski avion, s promenljivom geometrijom krila. Letelica je razvijena šezdesetih godina 20. veka, u OKB Mikojan.

On predstavlja prvi sovjetski borbeni avion treće generacije. Pretpostavlja se da je proizvedeno više od 4000 letelica MiG-23 u različitim modifikacijama. Korišćeni su u mnogim državama, a u nekima su još uvek u operativnoj upotrebi kao što je slučaj sa Libijom.

MiG-23 je karakterističan i po tome što je to poslednji projekat koga je započeo veliki sovjetski i ruski avio-konstruktor Artjom Mikojan. Umro je u toku njegove realizacije, 9. decembra 1970. godine.MiG-23 se koristio u više ratnih sukoba, a najviše na Bliskom istoku.

Kurir.rs/srbijadanas.com

Foto printscreen Tweet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track