Najnovije vesti

AMERIKA IZGUBILA GASNI RAT PROTIV RUSIJE: I Mađari odbili zahtev da odustanu od ruskog gasovoda (VIDEO)
Foto: AP, EPA, EPA

POMPEO PROPAO U BUDIMPEŠTI

AMERIKA IZGUBILA GASNI RAT PROTIV RUSIJE: I Mađari odbili zahtev da odustanu od ruskog gasovoda (VIDEO)

Planeta

Mađarska Vlada odbila je američki zahtev da odustane od ruskog gasa i uprkos upornim nastojanjima državnog sekretara SAD Majka Pompea da "omekša" stavove Viktora Orbana - tako je Amerika i definitivno ozgubila "gasni rat" sa Rusijom u Evropi.

SAD su zahtevale od Orbana da odbaci saradnju na rusko-turskom gasovodu "Turski tok", tražile su aktivnije mađarsko učešće u završetku američkog gasnog projekta na ostrvu Krku u Hrvatskoj za uvoz gasa iz šriljaca, te da Mađari prestanu da blokiraju saradnju NATO i Ukrajine.

Pompeo je u Budimpešti na sve načine pokušao da navede Orbana da promeni stav, ali u tome nije uspeo, ističu portali za političku analitiku. Amerika ima cilj da od Mađarske i cele Višegradske grupe (Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka) stvori novi "sanitarni koridor" prema Rusiji. Međutim, Mađari to odbijaju, a ni Slovaci ne žele da budu deo tog projekta.

Za sada samo Poljaci to prihvataju, a u Češkoj postoje vidljive razlike između stavova predsednika Miloša Zemana, koji želi saradnju sa Rusijom, i Vlade koja je i dalje za sankcije Moskvi.

Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto očitao je Pompeu lekciju u lice.

"Što se tiče Rusije, rekao sam to državnom sekretaru, to je ogromno licemerje i politička korektnost na političkoj sceni Evrope. Zato što ne učestvuju mađarske ili srednjoevropske energetske kompanije u ’Severnom toku 2‘ zajedno sa ’Gaspromom‘. Na Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu kao glavni gost nije pozvan premijer Mađarske, već francuski predsednik. A pored Putina na bini nisu sedeli direktori mađarskih energetskih kompanija, veći lideri najvećih zapadnih korporacija“, naglasio je on i dodao da saradnja s Moskvom ne smeta Budimpešti da bude pouzdan saveznik Vašingtonu i Briselu.

Amerikance najviše brine što će Mađarska učestvovati u projektu gasovoda "Turski tok" i kupovati ruski gas. Istovremeno, Budimpešta je, neformalno, odbila da kupuje skuplji američki gas.

Severni tok 2
Severni tok 2foto: Printscreen YouTube/DW

Mađarska nije pozitivno odgovorila na konkurs hrvatske Vlade o zakupu gasa iz terminala za tečni gas koji će se graditi u Omišlju. Mađari su poručili da odluke o tome donose na osnovu tržišnih kriterijuma odnosno cene gasa.

To znači da će kupovati jeftiniji, to jest ruski gas.

Mađarska bi, prema američkim planovima, trebalo da bude najvažnija karika u lancu snabdevanja centralne Evrope američkim gasom iz šriljaca preko terminala na Krku, koji, bez aktivnog učešća Mađara, nema perspektivu.

Igranje na kartu Austrije i Slovenije nema svrhe jer te zemlje nemaju interes za američki gas - one su već prošle godine potpisale nove dugogodišnje ugovore sa Gaspromom o transportu ruskog gasa.

Direktor Gasproma Aleksej Miler
Direktor Gasproma Aleksej Milerfoto: EPA

Vašington brine i protivljenje Mađarske u vezi sa saradnjom NATO i Ukrajine zbog kršenja prava mađarske nacionalne manjine na zapadu Ukrajine, kojoj Kijev brani obrazovanje na mađarskom jeziku i ne da joj dvojno državljanstvo.

Nakon američkog neuspeha da zaustavi "Severni tok 2" i odbijanja Nemačke da poništi ugovor sa Rusima, usledilo je i odbijanje Mađarske da odustane od "Turskog toka".

To znači da su Rusi dobili "gasni rat" u Evropi, te da Amerika više političkim putem to ne može da spreči, navode portali za političku analitiku.

Kurir.rs/Srna

Foto: AP, EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...