EL ČAPO SE OSRAMOTIO NA IZRICANJU PRESUDE: Zaradio 14 milijardi dolara prodajom droge, ljude sahranjivao žive, a NA PRESUDU REAGOVAO JADNO (VIDEO)
Foto: AP

drama

EL ČAPO SE OSRAMOTIO NA IZRICANJU PRESUDE: Zaradio 14 milijardi dolara prodajom droge, ljude sahranjivao žive, a NA PRESUDU REAGOVAO JADNO (VIDEO)

Planeta -

Ozloglašeni narko-bos Hoakin Guzman, poznatiji kao El Čapo, proglašen je u utorak u Njujorku krivim zbog organizovanja krijumčarenja ogromnih količina droge i mogao bi da provede ostatak života u zatvoru.

On je u januaru 2016. godine uhapšen nakon što je pobegao iz meksičkog zatvora kroz tunel pet meseci ranije, a SAD je izručen 2017. godine.

Meksikanac je optužen da stoji iza svemoćnog narko-kartela Sinaloa, za koji tužioci kažu da je najveći snabdevač droge u SAD.

El Čapu je tokom izricanja optužbe nosio crnu jaknu i kravatu i nije pokazivao nikakve emocije kada je proglašen krivim.

Dok je izlazio iz sudnice, Guzman se rukovao sa svojim advokatom, a onda je razmenio poglede sa svojom ženom Emom Koronel i pokazao joj podignut palac.

Tužioci su saopštili da će tražiti da se narko-bos pošalje u zatvor na doživotnu robiju bez šanse za uslovni otpust, a presuda je zakazana za 25. jun. Očekuje se da on bude poslat u supermaks zatvor u Koloradu, ustanovu sa maksimalnom sigurnošću.

I dok on čeka presudu, koja bi mogla da znači da će provesti ostatak života u zatvoru, ovo su neki od najvažnijih trenutaka sa njegovog suđenja u Njujorku.

Njegovo pravo ime je Hoakin Guzman Loera, a nadimak "El Čapo" zapravo znači "kratki". On je visok samo 167 centimetara.

Možda je El Čapo nizak rastom, ali svakako mu ne manjka keša. El Čapo je najpoznatiji i najbogatiji narko-diler na svetu.

Prema podacima tužilaca, zaradio je 14 milijardi dolara od trgovine drogom tokom svoje karijere.

Suđenje mu je počelo u novembru zbog trgovine drogom, ubistava i pranja novca.

Guzman je vođa Sinaloa kartela na severnom Meksiku, koji je postao najveći snabdevač droge u SAD. Tokom suđenja saznalo se da je krijumčario drogu u plastičnim bananama i konzervama

U 2001. godini pobegao je iz meksičkog zatvora sa maksimalnim obezbeđenjem. Bio je u bekstvu sve do 2014. kada je ponovo uhvaćen.

Međutim, godinu dana kasnije uspeo je da pobegne kroz tunel koji se nalazio ispod njegove ćelije. Najzad je ponovo uhvaćen 2016. godine, nakon čega je isporučen SAD.

Nedugi nakon što je El Čapo proglašen krivim, objavljen je nov snimak na kojem zloglasni narko-bos briše suzne oči pred američkim agentima nakon što je izručen iz Meksika u SAD.

Uplakani narko-bos je na snimku u vidnom stanju šoka dok ga agenti američke DEA-e (Agencija za kontrolu droga) vode kroz aerodrom nakon što se iskrcao iz aviona.

Tokom suđenja narko-bosu pojavile su se neke od neverovatnih tvrdnji, a jedna od njih jeste da je bivši predsednik Meksika Enrike Pena Nijeto uzeo čak 100 miliona dolara mita od El Čapa, što je on negirao.

Saznalo se i da je narko-diler svog rivala sahranio živog, imao sobu za ubistva sa odvodom, ali posedovao i privatni zoo.

Ema Koronel privukla je veliku pažnju tokom suđenja u Njujorku. El Čapo je koristio i poseban softver kojim je špijunirao svoju ženu, a dopisivao se i sa njom i sa svojom ljubavnicom.

Margarito i Pedro Flores, braća blizanci iz Čikaga, zaslužni su za hvatanje El Čapa. Njihove žene, autorke knjige "Kartelove žene", otkrivaju kakav je zaista bio narko-bos.

"Kada su se vraćali sa planine, gde se on krio, rekli su nam da vodi računa o sebi, da se ne drogira i ne pije. Želeo je da svoj um i telo održi zdravim, a uzimao je i vitamine", ispričala je jedna od žena, čiji je identitet zaštićen zbog njene bezbednosti.

Ona je rekla kako je El Čapo bio veoma nasilan čovek, zbog čega su ga se svi plašili.

"Nije morao da viče. Samo je proučavao ljude i izgledalo je kao da gleda kroz njih", dodala je ona.

Rekla je kako je narko-bos "proučavao sve, svaku reč koju su govorili, jer u ovom poslu niko ne veruje nikome".

"Međutim, bio je fin i pokazao je nežnu stranu prema mom mužu i njegovom bratu i sigurna sam da su ga razočarali kada su odlučili da sarađuju, što je dovelo do njegovog izručenja Americi", zaključila je ona.

Braća Flores su 2015. osuđena na 14 godina zatvora.

Kurir.rs/Express.co.uk

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track