Najnovije vesti

ŠOKANTNO NAUČNO OTKRIĆE: Ova bića srušila zlatno pravilo evolucije! Evo šta to znači! (VIDEO)
Foto: printscreen Yt

REVOLUCIONARNO

ŠOKANTNO NAUČNO OTKRIĆE: Ova bića srušila zlatno pravilo evolucije! Evo šta to znači! (VIDEO)

Planeta
08:49h

Dejmijen Eskere, istraživač s Australijskog nacionalnog univerziteta inače poreklom iz Čilea, tvrdi da je došao do istorijskog otkrića koje ruši "zlatno pravilo" evolucije po kojem životinjska vrsta ne može da povrati karakteristiku koju izgubi tokom evolucije.

Australijska državna televizija Ej-Bi-Si objavila je na svom sajtu priču o Eskereovom kontroverznom otkriću koje se tiče južnoameričkih guštera.

Navodi se da su gušteri koji su se razmnožavali polaganjem jaja tokom evolucije u novom staništu na hladnim vrhovima Anda pretvorili u vrste koje rađaju žive potomke kako bi se prilagodili novom okruženju.

Eskere tvrdi da se nekoliko vrsta ovih guštera ponovo vratilo izleganju iz jaja kada su ih naučnici spustili sa planinskih vrhova u toplije predele.

"Inkubacija jaja nije dovoljno dobra na niskim temperaturama, a na planinskim vrhovima Anda je veoma hladno. Polaganje jaja u takvom okruženju nije išlo, pa su oni evoluirali tako da su počeli da rađaju žive mlade. Imamo snažne dokaze koji ukazuju da su oni reevolvirali i da polažu jaja kada se ponovo nasele u toplije predele", kaže Eskere.

On dodaje da "nijedan sisar nikada nije reevolvirao polaganje jaja, ali da izgleda da ovi gušteri to rade". On je u naučnom časopisu "Evolušn" (Evolution) objavio rad u kojem navodi da se "prelazak sa nošenja jaja na rađanje živih mladunaca i ponovo na nošenje jaja smatra izuzetno retkom evolucionom tranzicijom".

Podsetio je i da je po Doloovom zakonu nepovratnosti izuzetno malo verovatno da jedna vrsta povrati karakteristiku koju izgubi tokom evolucije.

"Na primer, zmije su izgubile udove, pa bi reevolviranje udova bilo veoma malo verovatno ili nemoguće. Polaganje jaja spada u među klasične primere Doloovog zakona", naveo je Eskere, govoreći o principu nazvanom po belgijskom paleontologu francuskog porekla Luju Dolou.

Biolog sa Univerziteta u Melburnu Oliver Grifit,  kome je specijalnost razmnožavanje guštera, poručuje da treba biti oprezan u vezi s Eskereovim otkrićem. "Potrebno je da izvršimo dodatne eksperimente pre nego što izreknemo tako revolucionarne tvrdnje", kaže Grifit.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen YT

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...