PANIKA U SAD! AMERIČKA MATA HARI ZBRISALA U IRAN SA OPASNIM DOKUMENTIMA: Odala teheranskoj vladi sve podatke o kolegama i kodno ime tajne misije Pentagonovog programa! (VIDEO)
Foto: printscreen YT

potraga za odbeglom špijunkom

PANIKA U SAD! AMERIČKA MATA HARI ZBRISALA U IRAN SA OPASNIM DOKUMENTIMA: Odala teheranskoj vladi sve podatke o kolegama i kodno ime tajne misije Pentagonovog programa! (VIDEO)

Planeta -

Bivši američki kontraobaveštajac službe Američkog vazduhoplovstva, Monika Elfride Vit, koja je prebegla u Iran, optužena je za otkrivanje tajnih informacija

Ona je optužena za odavanje tajni vladi u Teheranu, uključujući kodni naziv i tajnu misiju jednog programa Pentagona. Američko državno tužilaštvo je navelo da je Vitova (39) prebegla u Iran 2013. godine, nakon što je prisustvovala skupu u toj zemlji, čiji cilj je bio "osuda američkih moralnih standarda".

Ona je nedostupna američkoj pravdi, kao i još četiri iranska hakera, koji su, kako navode tužioci, koristili informacije koje im je ona pružala protiv njenih bivših kolega u američkoj obaveštajnoj zajednici. Četvorica Iranaca delovala su za račun Iranske revolucionarne garde, naveli su tužioci, i za njima su raspisane poternice.

Prema optužnici, Vitova, koja je napustila američko ratno vazduhoplovstvo 2008. godine i kasnije radila po ugovoru za Ministarstvo odbrane, otkrila je Irancima kodno ime i poverljivu misiju jednog specijalnog pristupnog programa Pentagona.

Ona je, takođe, istraživala privatne informacije o kolegama sa kojima je radila i stvorila je ono što vlada naziva "ciljanim paketima" za upotrebu od strane iranske vlade. U Tužilaštvu nisu želeli da kažu u kojoj meri su njena otkrića ugrozila američke obaveštajne operacije u Iranu.

Prema optužnici, Iranci su Vitovu, kada su prvi put stupili sa njom u kontakt, ocenili kao dobro obučenu. Ona im je rekla da voli svoj posao i da nastoji da svoje znanje stavi "u službu dobra, umesto zla", i izrazila zahvalnost Irancima što su joj pružili tu mogućnost.

U poruci neimenovanoj osobi ona je kasnije navela: "Ukoliko sve drugo propadne, mogu i da izađem u javnost sa tim programom i učinim ono što je učinio Edvard Snouden", bivši službenik Nacionalne bezbednosne agencije po ugovoru, koji je javno objavio američke poverljive informacije u vezi sa prisluškivanjima širom sveta, uključujući i saveznike SAD. Snouden je prebegao u Rusiju.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track