Najnovije vesti

ŠOK SCENE! RUSIJA ZAVIJENA U CRNO: Građani masovno postavljaju apokaliptične slike iz regiona u kome se sve kraće živi!  (VIDEO)
Foto: Screesnnshot

nezdravo

ŠOK SCENE! RUSIJA ZAVIJENA U CRNO: Građani masovno postavljaju apokaliptične slike iz regiona u kome se sve kraće živi! (VIDEO)

Planeta

Žitelji jednog sibirskog regiona na internetu objavljuju video snimke na kojima se može videti da je otrovni crni sneg prekrio čitave ulice i delove grada.

Na videu koji je jedna žena snimila dok se u automobilu vozila mestom Kiseljovsk u Kemerovskoj oblasti može se videti da je crni snijeg prekrio javne površine, dečja igrališta i dvorišta oko stambenih zgrada. Ruski mediji te su scene nazvali "postapokaliptičnima".

Ugljeni prah koji sneg boji u crno dolazi iz niza otvorenih rudnika, koji prema tvrdnjama aktivista za zaštitu okoline negativno utiču na zdravlje 2,6 miliona žitelja Kemerovske oblasti.

Prema nekim podacima, stanovnici tog regiona žive tri do četiri godine manje od prosečnog Rusa, odnosno Ruskinje. Uz to, broj oboljelih od raka, dečje paralize i tuberkuloze u tom regionu veći je od nacionalnog proseka.

"Zimi je tamo teže naći beli sneg nego crni", rekao je Vladimir Slivjak, član grupe za zaštitu okoline Ekodifens. "U vazduhu je stalno prisutna određena količina praha od uglja. Kada sneg pada, on postane vidljiv. To što se prah ne vidi tokom ostatka godine ne znači da ga nema".

Kurir.rs/Guardian

Foto: Screenshot

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...