Najnovije vesti

ŠTA ČEKA AMERIKANCE U CRNOM MORU: Ruski admiral jasno rekao, mogu da dođu, ali....(VIDEO)
Foto: Profimedia

poruka

ŠTA ČEKA AMERIKANCE U CRNOM MORU: Ruski admiral jasno rekao, mogu da dođu, ali....(VIDEO)

Planeta

Ako američka flota uđe u Crno more, više neće izaći neće, izjavio je kontra-admiral ruskih pomorskih snaga Vladimir Bogdašin, komentirišući planove NATO saveza o dodatnoj podršci Ukrajini.

"Prema međunarodnoj konvenciji Montre (iz 1936.g., op.a.), svi brodovi, osim nosača aviona i atomskih podmornica, mogu da ulaze u Crno more i tamo budu određeno vrijeme (21 dan, op.a.). Strani brodovi moraju o tome obavestiti Tursku i mogu da uđu u Crno more (kroz Bosfor, op.a.). Amerikanci koriste tu konvenciju već odavno. Mi smo (SSSR) 1988.g. izgurali američku krstaricu, nakon čega američki brodovi više nisu prilazili našoj obali bliže od 150 kilometara. Zato Ukrajina ima pravo da pozove američke brodove. Ali mora se shvatiti kako tamo ne sme biti više od 3-4 broda. .. Za nas to ne predstavlja niti interes niti opasnost, … samo smijeh. … Ali ako čitava američka flota uđe u Crno more, natrag od tamo neće izići, ja vam garantujem 100 odsto“, izjavio je ruski kontra-admiral, čije su reči preneli pojedini ruski mediji.

Podsećamo da je nedavno je glavni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg izjavio kako savez može proširiti svoju prisutnost u Crnom moru i da se o tome već neformalno razgovaralo s ukrajinskim ministrom obrane Stepanom Poltorakom.

Stoltenberg je rekao kako NATO i Ukrajina već odranije sarađuju u akvatoriju Crnog mora i da će se za nekoliko dana održati vojne vežbe uz učestvovanje brodova NATO saveza.

 

Kurir.rs/Geopolitika.news

Foto: Profimedia

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...