Najnovije vesti

KAKO JE PUTIN SPASAO AMERIČKE AVIJATIČARE: Ovaj potez Rusije ih je izvukao iz provalije! (VIDEO)
Foto: EPA/VALDA KALNINA

analiza

KAKO JE PUTIN SPASAO AMERIČKE AVIJATIČARE: Ovaj potez Rusije ih je izvukao iz provalije! (VIDEO)

Planeta

Sa početkom ove godine je postalo poznato kako je pripajanje Krima Ruskoj Federaciji uticalo na američko ratno vazduhoplovstvo.

I to vrlo pozitivno, ali na račun Evropljana. Opširnije o ovoj temi je pisao novinar Kajl Rempfer na stranicama Er Fors Tajms.

 

Prema Rampferu, ove godine će se znatno povećati finansiranje programa Evropske inicijative prevencije (EDI), što će osigurati visok nivo zaposlenosti za američko ratno vazduhoplovstvo i nove unosne ugovore za američke kompanije i izvođače radova.

 

Autor objave je podsetio da je Evropska inicijativa prevencije pokrenuta 2014. godine kao odgovor na “aneksiju” Krima od strane Rusije. U to vreme Pentagon je imao ozbiljne finansijske poteškoće zbog rezanja i zamrzavanja budžeta za odbranu.

Stoga se “ruska agresija” dogodila u pravo vreme. To je omogućilo Ministarstvu odbrane Sjedinjenih Država da dobije milijarde dolara podrške od evropskih saveznika, piše Kajl Rempfer.

 

Setite se 44. predsednika Sjedinjenih Država Baraka Obame, Trampovog prethodnika, koji je značajno smanjio troškove odbrane, što je moglo dovesti do masovnog otpuštanja vojnog osoblja, uključujući i pilote vazdušnih snaga.

 

Ali nakon slavnih događaja dogodile su se čarobne promene. Do 2018. godine je Evropska inicijativa prevencije Evropljane koštala 4,8 milijardi dolara, a ove godine je Vašington iz Brisela već dobio 6,5 milijardi dolara, što je ukupno više od 10 milijardi dolara, piše Kajl Rempfer.

General Tod Volters, komandant američkog ratnog vazduhoplovstva u Evropi, nije skrivao radost tokom videokonferencije održane prošlog leta u Briselu i Vašingtonu. On je oduševljeno pozdravio povećanje budžeta Evropske inicijative prevencije i priznao da će gotovo sav novac otići Amerikancima, prvenstveno za potrebe američkih vojnih aviona.

 

Dok su pisali na forumima koji su raspravljali o toj vesti, evropski funkcioneri su, videvši zadovoljstvo generala Voltersa, zlokobno šaputali: “Neka se zahvali Rusima što su zauzeli Krim”, komentarišući članak Kajla Rempfera piše ruski portal Slobodna štampa.

 

Kurir.rs/Logično.com

Foto: EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...