Najnovije vesti

MISTERIJA ZABORAVLJENOG GRADIĆA KOJI JE OPSEDNUT BROJEM 11: Kad čujete legendu o njegovom nastanku - sve će vam biti jasno!
Foto: Profimedia

SVE IM U ZNAKU TOG BROJA

MISTERIJA ZABORAVLJENOG GRADIĆA KOJI JE OPSEDNUT BROJEM 11: Kad čujete legendu o njegovom nastanku - sve će vam biti jasno!

Planeta

Stanovnici švajcarskog grada Zoloturna opsednuti su brojem 11!

Zoloturn je glavni grad istoimenog švajcarskog kantona na severozapadu zemlje koji se nalazi na obalama reke Are, u podnožju malog planinskog lanca Jure.

 

Iako je reč o prekrasnom mestu koje su osnovali Rimljani još pre 2000 godina, turisti ga često zaboravljaju zbog blizine posećenijeg i popularnijeg Berna.

Međutim, Zoloturn ima svoj šarm i brojne zanimljivosti, prenosi portal „Info ks“.

Jedna je od njih je misteriozna opsednutost brojem 11. Mnogi građani ni sami ne znaju zašto se u gradu nalazi tačno 11 crkava i kapelica, 11 fontana, 11 tornjeva i 11 muzeja.

 

Neka zdanja potiču još iz 15. veka, dok su druga napravljena u novo vreme, kao što je, recimo, jedini švajcarski muzej računarske tehnologije po imenu Enter, koji se nalazi upravo u Zoloturnu.

Gradom dominira Katedrala Svetog Ursena, koja je građena tačno 11 godina. Italijanski arhitekta Gaetano Mateo Pisoni uključio je taj broj u mnoge njene detalje.

 

Do njih vode tri stepeništa sastavljena od 11 stepenica, fontane ukrašene s 11 slavina, dok sama građevina obuhvata 11 vrata.

 

Katedrala ima 11 zvona i 11 oltara, dok je jedan od njih napravljen od 11 vrsta mramora.

 

U Zoloturnu se čak nalazi sat koji pokazuje samo 11 sati i svira himnu grada.

Čemu tolika opsednutost brojem 11, pitate se?

Narodna legenda kaže da su Zoloturnu prosperitet doneli vilenjaci iz obližnjih planina.

 

Engleska reč za vilenjake - elf - istovremeno je i nemačka reč za broj 11, pa su građani u čast tih eteričnih bića počeli da stvaraju grad nadahnut tim brojem.

 

Numerologija kaže da je 11 najintuitivniji broj koji se povezuje s verom, dok za mnoge on simbolizuje neprekidnu potragu za savršenstvom, te je šifra nade.

Ne čudi zato što se mogu naći i brojni zanimljivi proizvodi na lokalnom tržištu koji obuhvataju taj broj kao što je čokolada ili pivo 11.

 

Kurir.rs/ Sputnjik Srbija

Foto: Profimedia

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...