Najnovije vesti

NOVI NEBESKI FENOMEN: 19. februara čeka nas najveći i najsvetliji pun Mesec u ovoj godini, a evo zašto ga zovu GLADNI MESEC!
Foto: printscreen

najbliži zemlji

NOVI NEBESKI FENOMEN: 19. februara čeka nas najveći i najsvetliji pun Mesec u ovoj godini, a evo zašto ga zovu GLADNI MESEC!

Planeta
21:19h

Pun mesec će 19. februara biti najveći i najsvetliji u 2019. godini, jer će se nalaziti na tački koja je najbliža Zemlji, odnosno na oko 356.800 kilometara

Februarski pun mesec tradicionalno je poznat kao "snežni ili gladni mesec", jer se tokom njega često mogu videti najsnažnije snežne padavine, a dolazi na kraju zime kada se oskudeva hranom (zbog toga - gladni). Mesec će najbliži Zemlji biti u 9:06 sati ujutro, iznad Velike Britanije, a pun će biti u 3:53 posle podne. Biće vidljiv tek pošto se podigne u 17:11, piše Independent. To je drugi supermesec ove godine, posle krvavog vučjeg Meseca od 21. januara. Supermesec se čini 14 odsto veći i 30 procenata svetliji od Meseca u njegovoj najudaljenijoj tački od Zemlje (405.500 kilometara). Sledeća takva pojava, koja se naziva topli mesec, moći će da se vidi 21. marta, nekoliko sati od zvaničnog početka proleća.

Delimično pomračenje Meseca biće vidljivo u noći 16. jula, ali sledeća potpuna pomračenja Meseca neće se desiti sve do 2021. godine. Pomračenje je prošlog meseca bilo delimično vidljivo, zbog pojave oblaka. Međutim, neki posmatrači iz Velike Britanije svedočili su o sudaru neodređenog predmeta sa Mesecom, tokom pomračenja. Naučnici veruju da je u pitanju bio predmet veličine plivačke lopte, težine između 20 i 100 kilograma, koji je udario u Mesec brzinom od oko 47.000 kilometara na sat.

Kurir.rs

Foto printscreen 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...