NEVIĐENO! OVO SE JOŠ NIJE DOGODILO U AMERICI: 16 saveznih država tuži Trampa zbog vanrednog stanja! (VIDEO, FOTO)
Foto: EPA, AP

PRESEDAN

NEVIĐENO! OVO SE JOŠ NIJE DOGODILO U AMERICI: 16 saveznih država tuži Trampa zbog vanrednog stanja! (VIDEO, FOTO)

Planeta -

VAŠINGTON - Šesnaest američkih saveznih država, predvođenih Kalifornijom, tužilo je administraciju američkog predsednika Donalda Trampa zbog odluke da proglasi vanredno stanje kako bi se obezbedila sredstva za izgradnju zida duž američko-meksičke granice.

Tužba je podneta Okružnom sudu u severnom delu Kalifornije samo nekoliko dana otkako se Tramp u petak pozvao na vanredna ovlašćenja, pošto je Kongres prethodno odbio da ispuni njegov zahtev za isplatu 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida koji je bio njegovo predizborno obećanje tokom predsedničke kampanje 2016. godine.

"Danas, na Dan predsednika, tužimo predsednika Trampa pred sudom kako bi obustavio svoju zloupotrebu predsedničkih ovlašćenja", navodi se u saopštenju kalifornijskog državnog tužioca Gzavijea Besere.

"Tužimo predsednika Trampa kako bismo ga sprečili da samostalno opljačka sredstva poreskih obveznika koja je Kongres zakonito izdvojio za narod naše zemlje. Za većinu nas, Kabinet predsednika nije mesto za pozorište", dodao je državni tužilac iz redova demokrata.

1 / 8 Foto: EPA

Tri zemljoposednika iz Teksasa i jedna ekološka grupa su u petak podneli prvu tužbu protiv najnovije odluke Trampa, navodeći da ona predstavlja kršenje Ustava i da ugrožava njihova imovinska prava.

Pravni sporovi mogli bu da uspore Trampove napore za izgradnju zida, koji je, kako on tvrdi, neophodan radi provere ilegalne imigracije i trgovine drogom.

Kurir.rs/Tanjug

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track