VATIKAN KONAČNO PRIZNAO: Da, imamo tajna uputstva za sveštenike koji imaju decu! Evo šta im najčešće savetuju!
Foto: EPA / Angelo Carconi

interni dokument

VATIKAN KONAČNO PRIZNAO: Da, imamo tajna uputstva za sveštenike koji imaju decu! Evo šta im najčešće savetuju!

Planeta -

Vatikan je potvrdio da unutar organizacije postoje tajna uputstva za postupanje sa sveštenicima koji su u vanbračnim seksualnim odnosima dobili decu uprkos zavetu na celibat, piše CNN.

Vinsent Dojl, sin katoličkog sveštenika, ispričao je za Njujork Tajms kako je prilikom svog putovanja u Rim video dokument u kojem se to potvrđuje. Novinari su poslali pitanja Vatikanu, koji je zatim priznao postojanje takvih pravila:

"Potvrđujem da postoje pomenuta uputstva. Reč je o uinternom dokumentu", rekao je portparol Vatikana Alesandro Đisoti.

Zvanično bi katolički sveštenici trebalo da se pridržavaju strogih pravila o životu u celibatu, odnosno da se uzdržavaju od bilo kog oblika seksualne aktivnosti. Međutim, sve veći broj seksualnih skandala širom sveta, uključujući i seksualno zlostavljanje u kojima su učestvovali sveštenici, ukazuje na to da se taj zavet često krši. Uprkos takvom stanju unutar organizacije, Katolička crkva ostaje pri tradiciji očuvanja zaveta celibata.

Smernice za zaštitu deteta

Dojl je osnovao grupu pod nazivom Koping internešnal (Coping International) kako bi okupio nezakonitu decu sveštenika, a kako je rekao, njegova veb-stranica već ima 50.000 korisnika u 175 zemalja.

Portparol Vatikana rekao je da interne smernice postoje radi "zaštite deteta" i kako se često unutar njih savetuje svešteniku da napusti svoj poziv i "preuzme odgovornost kao roditelj".

Kurir.rs / Index.hr

Foto: EPA / Angelo Carconi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track