Najnovije vesti

OSNIVAČ HUAVEJA PRVI PUT PROGOVORIO: Nema šanse da nas Amerika slomi! Uhapsili su mi ćerku iz političkih razloga! (VIDEO)
Foto: Profimedia

INTERVJU

OSNIVAČ HUAVEJA PRVI PUT PROGOVORIO: Nema šanse da nas Amerika slomi! Uhapsili su mi ćerku iz političkih razloga! (VIDEO)

Planeta

Ren Žengfej, osnivač kompanije Huavej, komentarisao je hapšenje njegove ćerke Meng Vanžu, glavnog finansijskog direktora Huaveja, i rekao da je ono politički motivisano.

U svom prvom intervjuu od hapšenja ćerke, Ren je optužio SAD zato što vrše pritisak na druge zemlje da se priključe kampanji protiv Huaveja.

"Nema šanse da nas SAD slome. Svet ne može da nas napusti jer smo mnogo napredniji. Čak i da ubede više zemalja da nas privremeno ne koriste, mi ćemo uvek moći da smirimo stvari", rekao je on za BBC.

"Ako se svetla ugase na Zapadu, Istok će i dalje sijati. A ako Sever upadne u tamu, tu je jos uvek Jug. Amerika ne predstavlja svet. Amerika predstavlja samo deo sveta", dodao je on. U tom smislu je napomenuo da Huavej neće povući nikakvu investiciju iz evropskih zemalja, čak iako postoji potencijalna pretnja da bude zabranjen, na primer iz Velike Britanije, gde je vladina revizija Huaveja planirana za mart ili april ove godine.

"Još više ćemo da investiramo u Britaniju, jer ako nam SAD ne veruju, onda ćemo prebaciti našu investiciju iz SAD u Veliku Britaniju i to na još većem nivou", kaže Ren. On je oštro kritikovao SAD zbog hapšenja njegove ćerke 1. decembra u Vankuveru i 23 optužbe protiv nje, uključujući optužbe za navodni pokušaj krađe i prodaje tajni.

"Prvo, protivim se onome što su Sjedinjene Države učinile. Ova vrsta politički motivisanog čina je neprihvatljiva. Sjedinjene Države vole da sankcionišu druge, kad god postoji problem, oni će koristiti takve borbene metode. Mi se tome protivimo, ali pustićemo sudove da to srede", rekao je Ren i još jednom porekao bilo kakvu vezu između kompanije i kineske vlade, ističući da je špijuniranje rizik koji on ne bi prihvatio.

"Kineska vlada je već jasno rekla da neće postaviti nikakva zadnja vrata, ni mi ih nećemo postaviti. Nećemo rizikovati da budemo prezreni od naše zemlje i naših kupaca širom sveta zbog nečega ovakvog. Naša kompanija nikada neće preduzeti nikakve špijunske aktivnosti. Ako budemo imali takve akcije, onda ću zatvoriti kompaniju", rekao je on.

foto: Profimedia

Predsednik Kine Si Đinping i Ren Žengfej

Evropska unija trenutno razmatra predloge koji bi predstavljali de facto zabranu Huavej opreme za 5G mrežu. Ranije, komesar EU za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip pozvao je zemlje EU da budu oprezne kada posluju sa kineskim tehnološkim kompanijama, uključujući Huavej. Nekoliko zemalja, uključujući SAD, Australiju, Novi Zeland, Japan i Tajvan, već su zabranile Huaveju da učestvuje u njihovom razvoju 5G mreže.

Kina je, naprotiv, optužila vlade da izmišljaju priče o Huaveju.

Kurir.rs/B92

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track