OSUĐEN BIVŠI ŠAMPION I JUNAK ŽUTIH PRSLUKA: 12 meseci robije za boksera koji je tukao žandarme! (VIDEO)
Foto: Profimedia

ŽUTI PRSLUCI

OSUĐEN BIVŠI ŠAMPION I JUNAK ŽUTIH PRSLUKA: 12 meseci robije za boksera koji je tukao žandarme! (VIDEO)

Planeta -

PARIZ - Francuski bokser Kristof Detinže osuđen je na 12 meseci robije zbog toga što je na protestima Žutih prsluka pesnicama udarao policajce u punoj borbenoj opremi.

Bivši šampion u poluteškoj kategoriji, kome je nadimak Krupni Ciganin, dobio je i uslovnih 18 meseci zatvora.

Sukob na mostu

Incident se dogodio 5. januara tokom protesta Žutih prsluka, na mostu preko Sene. Grupa žandarma u oklopima i sa štitovima pokušala je da otera demonstrante i kada je počeo obračun, Detinže je skočio sa gornjeg dela mosta ispred njih i pesnicama ih naterao na povlačenje. Snimak tog obračuna postao je hit na internetu, a Krupni Ciganin heroj Žutih prsluka. Kada je nakon nekoliko dana bokser pozvan da se preda policiji, što je i uradio, mnogobrojni Francuzi skupili su više od 100.000 evra pomoći za njegove sudske troškove.

- Došao sam da platim za svoju grešku, ali ne želim da me nazivaju narkomanom i ubicom policajaca. Stidim se onoga što sam uradio, ali sve se odigralo brzo. Tražio sam svoju suprugu, kada sam video kako žandarmi obaraju jednu ženu i udaraju je. Nisam shvatio šta se dešava, samo sam reagovao na nepravdu, morao sam da zaštitim nemoćnu gospođu na zemlji - rekao je Detinže na sudu.

foto: Printscreen

Moraće na posao

Bokser će biti u zatvoru poluotvorenog tipa, pa će tokom dana morati da ide na posao, a po završetku radnog vremena, umesto kući, moraće u ćeliju. Tužilac je tražio tri godine robije, a najstroža kazna bila je sedam godina, tako da mnogi smatraju da je kazna blaga. Zanimljivo je da je Detinžeu zabranjeno da šest meseci boravi u Parizu, gde se desio napad na policiju

Kurir.rs/A. Ivanović

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja