SKANDAL U BELOJ KUĆI UZDRMAO ČITAV SVET: Amerika ispod žita nudi Saudijcima nuklearnu tehnologiju! Svi u strahu od nove trke u naoružanju!
Foto: AP / Evan Vucci

uzbunjivači otkrili

SKANDAL U BELOJ KUĆI UZDRMAO ČITAV SVET: Amerika ispod žita nudi Saudijcima nuklearnu tehnologiju! Svi u strahu od nove trke u naoružanju!

Planeta -

Visoki zvaničnici Bele kuće podstiču dogovor o deljenju nuklearne tehnologije sa Saudijskom Arabijom uprkos prigovorima pojedinih američkih zvaničnika.

Poslanici obe partije izrazili su zabrinutost da bi Saudijska Arabija mogla da razvije nuklearno naoružanje ako se tehnologija SAD prebaci bez odgovarajućih mera bezbednosti, prenosi BBC.

Demokratski Predstavnički dom pokrenuo je juče istragu zbog tvrdnji nekoliko neimenovanih lica da su prisustvovala "nenormalnim postupcima" u Beloj kući koji se tiču predloga za gradnju desetina nuklearnih reaktora širom ovog bliskoistočnog kraljevstva.

U izveštaju se izražava zabrinutost oko toga da li su neki u Beloj kući pokušali da zaobiđu procedure nacionalne bezbednosti kako bi progurali saudijski sporazum koji bi financijski koristio bliskim saradnicima Trampa.

Saudijska Arabija saopštila je da želi nuklearnu energiju kako bi diversifikovala svoje izvore energije i pomogla u rešavanju rastućih energetskih potreba.

Krajem meseca Trampov zet i savetnik u Beloj kući Džared Kušner obići će Bliski istok.

Kritičari tvrde da bi pristup Saudijske Arabije nuklearnoj tehnologiji mogao da pokrene opasnu trku u naoružanju u ovom nestabilnom regionu, s obzirom na to da postoji zabrinutosti i oko iranskog razvijanja nuklearne tehnologije.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Evan Vucci

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track