Najnovije vesti

PUTIN: Rezerve Rusije pokrivaju ČITAV spoljni dug, a građane ćemo da zaštitimo od prevara beskrupoloznih kreditora!
Foto: EPA / Maxim Shipenkov

četiri prioriteta

PUTIN: Rezerve Rusije pokrivaju ČITAV spoljni dug, a građane ćemo da zaštitimo od prevara beskrupoloznih kreditora!

Planeta

Zlatne i devizne rezerve Rusije u potpunosti pokrivaju celokupan spoljni dug zemlje, prvi put u istoriji, poručio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

On je, u godišnjem obraćanju u Federalnoj skupštini, izdvojio četiri ekonomska prioriteta zemlje - rast produktivnosti rada, povećanje izvoza sekundarnih roba, pobolšanje poslovne klime, kao i uklanjanje svih ekonomskih ograničenja.

Putin je takođe naložio vladi da kreira najpovoljnije uslove za investicije u visoko-tehnološke startapove, prenosi agencija Tass.

"Celokupno naše zakonodavstvo mora da bude u skladu sa aktuelnom tehonološkom situacijom", poručio je šef ruske države.

Takođe je dao nalog Centralnoj banci da što je pre moguće normalizuje domaće mikrofinansijsko tržište i ukazao na potrebu zaštite građana od "prevara beskrupuloznih kreditora".

Putin se osvrnuo i na problem u oblasti zaštite životne sredine, navodeći da će širom Rusije ove godine biti otvoreno mnoštvo novih nacionalnih parkova.

Pozabavio se i pitanjem infrastrukture, uz najavu da će ove godine preko Krimskog mosta krenuti železnički saobraćaj, što će, ocenjuje, dodatno pojačati tempo ekonomskog rasta tog poluostrva.

Predsednik Ruske Federacije je rekao i da će uskoro biti pušten autoput između Moskve i Sankt Peterburga, kao i da će biti rekonstruisano 60 aerodroma širom zemlje.

Kada je reč o sferi nauke i kosmosa, Putin je rekao da je neophodno povećati kapacitete satelitskog sistema, budući da Rusija raspolaže neophodnim mogućnostima da tako nešto sprovede u delo.

"Globalna konkurencija se premešta u oblasti nauke i obrazovanja", istakao je Putin i dodao da su Rusiji potrebni stručnjaci koji su spremni za ogromna dostignuća.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Maxim Shipenkov

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...