PAO ZBOG KORUPCIJE: Bivši načelnik Generalštaba vojske Kine osuđen na DOŽIVOTNU ROBIJU!
Foto: Profimedia

KAZNA ZA PRIMER

PAO ZBOG KORUPCIJE: Bivši načelnik Generalštaba vojske Kine osuđen na DOŽIVOTNU ROBIJU!

Planeta -

PEKING - Bivši načelnik generalštaba kineske vojske Fang Fenghuej osuđen je danas u vojnom sudu na doživotnu kaznu zatvora zbog primanja i davanja mita i posedovanja imovine čije poreklo nije mogao da dokaže.

Ovo je poslednji vojni zvaničnik pogođen kampanjom kineskog predsednika Sija Đinpinga za borbu protiv korupcije na svim nivoima vlade i vojske.

Fang je izbačen iz Komunističke partije i oduzet mu je čin u oktobru prošle godine uoči vojnog suđenja, više od godinu dana pošto je nestao iz javnosti. On je bio šef generalštaba Narodne oslobodilačke vojske Kine od 2012. do 2017. Iznenada je smenjen u avgustu 2017. godine, a samo nekoliko dana pre toga primao je visoke američke zvaničnike i razgovarao s njima o Severnoj Koreji.

foto: Profimedia

"Osuđen je na doživotni zatvor zbog brojnih zločina, zbog uzimanja i davanja mita i zbog toga što nije mogao da objasni poreklo ogromnih suma novca", navela je agencija Sinhua. Nisu dati drugi detalji o optužbama protiv njega.

Fang je jedan od dva najviša generala koji su pali u nemilost 2017. godine. Drugi general, Džang Jang, obesio se u svojoj kući u novembru iste godine pošto je takođe optužen za korupciju.

Od dolaska Sija Đinpinga na čelo države krajem 2012, KP Kine vodi borbu protiv korupcije. U toj kampanji je kažnjeno je najmanje 1,5 miliona ljudi iz kadrova vladajuće partije.

Kurir.rs/Beta

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track