Najnovije vesti

PITANJE RATA ILI MIRA! Junker: Ako zapadni Balkan ne uđe u EU, rizikujemo povratak u DEVEDESETE!
Foto: Profimedia

PORUČIO IZ BRISELA

PITANJE RATA ILI MIRA! Junker: Ako zapadni Balkan ne uđe u EU, rizikujemo povratak u DEVEDESETE!

Planeta

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je u Briselu da zemlje zapadnog Balkana treba da imaju stvarnu perspektivu članstva u Evropskoj uniji jer u suprotnom, upozorio je, postoji rizik od povratka u 90-te godine prošlog veka.

"Ako te zemlje ne postanu članice EU rizikujemo povratak u 90-e. Mislim da je to pitanje rata ili mira", rekao je Junker juče na zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom s kojim je razgovarao o perspektivi članstva zemalja zapadnog Balkana.

 

On je dodao da će učiniti sve da dođe na sastanak Inicijative tri mora, koji organizuje slovenački predsednik početkom juna u Ljubljani.

foto: EPA

"U potpunosti podržavam tu inicijativu", rekao je Junker koji je i prošle godine učestvovao na samitu inicijative u Bukureštu.

 

Osvrnuo se i na izjavu predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija o "italijanskoj Istri i Dalmaciji", navodeći da je Tajani "imao pravo što se izvinio".

 

S druge strane, Pahor je zahvalio Junkeru na podršci koju pruža toj inicijativi i najavio da će pozvati i nemačkog predsednika na samit.

Govoreći o evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, Pahor se posebno osvrnuo na Bosnu i Hercegovinu za koju je rekao da je slučaj "sui generis" i da prema njoj treba biti "suptilan", što ne znači, naglasio je, da joj treba popuštati po pitanju ispunjavaja kriterijuma za evrpske integracije.

 

Inicijativa tri mora izvorno je hrvatsko-poljski projekt, pokrenut 2016. godine na sastanku u Dubrovniku, u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke saradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

 

Inicijativa je zamišljena kao neformalna platforma za osiguranje političke podrške i delovanja na konkretnim projektima, a okuplja 12 zemalja EU- Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumuniju, Bugarsku, Litvaniju, Letoniju, Estoniju, Sloveniju i Austriju.

 

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: Profimedia, EPA

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...