HITLEROVI ZLOTVORI JOŠ PRIMAJU PENZIJE: Bivši SS-ovci mesečno dobiju do 1.275 evra, ali im niko ne može ništa ZBOG JEDNOG FIREROVOG DEKRETA
Foto: Wikipedia

bruka

HITLEROVI ZLOTVORI JOŠ PRIMAJU PENZIJE: Bivši SS-ovci mesečno dobiju do 1.275 evra, ali im niko ne može ništa ZBOG JEDNOG FIREROVOG DEKRETA

Planeta -

U Belgiji i Velikoj Britaniji, ali i još nekim zemljama, pripadnici Hitlerovih SS jedinica ili njihove porodice i dalje primaju nemačke penzije.

Belgijski list De morgen prenosi da ima još 27 kolaboracionista koji su na nemačkim "državnim jaslama", a penzije primaju i britanski SS-ovci.

Sve je otkriveno kada su četiri poslanika u belgijskom parlamentu zatražila prekid isplate tih primanja i predočila dokaze da isplate postoje, navodi belgijski list, prenosi Srna.

Ipak, sa pravne strane, nema nepravilnosti - Nemačka je nasledila obaveze Trećeg rajha i preuzela na sebe i isplatu penzija, pozivajući se na dekret koji je potpisao Hitler 1941. godine. To je jedini Hitlerov dekret koji je pravno ostao na snazi i nakon Potsdamske konferencije.

Belgijske vlasti ne znaju o kome je reč jer informaciju o tome imaju samo Nemci. Pošto ne postoji obaveza da se države EU međusobno obaveštavaju o prekograničnim isplatama penzija, plaćanje se vrši bez ikakvog oporezivanja.

Penzije za Hitlerove vojnike kreću se od 425 do 1.275 evra, a, osim Belgije, kako prenosi Evronjuz, primaju ih i bivši SS-ovci koji su državljani Velike Britanije.

Direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof navodi za "Džeruzalem post" da nije iznenađen ovim otkrićem. "Priča je daleko veća od ovoga što se zna. Nije reč o penzijama samo u Belgiji i Velikoj Britaniji - to se događa u mnogim zemljama", upozorio je Zurof. Istovremeno, nemačko Ministarstvo rada i socijalne politike tvrdi da u Belgiji samo 18 osoba prima ovu penziju, ali da niko od njih nije bivši član SS-a.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Vikipedija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track