VRUĆE OKO VENECUELE: Maduro zatvara granicu sa Brazilom, SAD planiraju provokaciju iz Kolumbije!
Foto: EPA

rusi tvrde

VRUĆE OKO VENECUELE: Maduro zatvara granicu sa Brazilom, SAD planiraju provokaciju iz Kolumbije!

Planeta -

Venecuela zatvara granicu s Brazilom, a razmatra i mogućnost zatvaranja granice s Kolumbijom, saopštio je predsednik Venecuele Nikolas Maduro.

„Od 21. februara biće potpuno zatvorena kopnena granica s Brazilom do nove objave“, rekao je Maduro.

Opozicija Venecuele ranije je objavila da će isporučivanje humanitarne pomoći toj zemlji početi 23. februara. Centri za prikupljanje pomoći nalaze se u kolumbijskoj Kukuti, brazilskoj državi Rorajma i na ostrvu Kjurasao.

Madurova vlada je kategorična u odluci da ne dozvoli isporučivanje humanitarne pomoći na teritoriju te zemlje. Venecuelanske vlasti su već zatvorile granicu s malim Antilskim ostrvima.

Predsednik venecuelanskog parlamenta Huan Gvaido je 23. januara proglasio sebe za šefa države tokom mandata privremene vlade. SAD, niz latinoameričkih i evropskih država su priznale Gvaida za predsednika Venecuele. Rusija i Kina, kao i niz drugih zemalja podržavaju Nikolasa Madura kao legitimnog šefa države.

Sjedinjene Američke Države pripremaju nedopustivu provokaciju na kolumbijsko-venecuelanskoj granici, prikrivenu isporučivanjem humanitarne pomoći.

Provokacija je planirana za 23. februar, izjavio je tokom sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

"Očigledno je da su naše američke kolege u nekakvom provokacionom zanosu i da sada pripremaju nedopustivu, nesumnjivu provokaciju na kolumbijsko-venecuelanskoj granici, planiranu za 23. februar. Oni su se suviše zaneli i odlučili da se bave insinuacijama i širenjem lažnih vesti direktno u Savetu bezbednosti", rekao je Poljanski.

Zasedanje Saveta bezbednosti UN 21. februara posvećeno je situaciji u Centralnoafričkoj Republiici. Vršilac dužnosti stalnog predstavnika SAD pri Savetu bezbednosti UN Džonatan Koen spomenuo je Rusiju u negativnom kontekstu, podsetivši na ruske novinare koji su tamo poginuli i ponovio izmišljenu priču o tome da su vojni instruktori iz Rusije mučili trgovca.

Ranije je venecuelanska opozicija objavila da će isporuke humanitarne pomoći toj zemlji, uz podršku SAD, početi 23. februara.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track