ŠOK ANALIZA! AMERIKA PROTIV VENECUELE VODI RAT 5. GENERACIJE: Očekivali su da Maduro padne za 3 dana, a evo zašto je ova borba NEIZVESNA! (VIDEO)
Foto: AP, EPA

opasno

ŠOK ANALIZA! AMERIKA PROTIV VENECUELE VODI RAT 5. GENERACIJE: Očekivali su da Maduro padne za 3 dana, a evo zašto je ova borba NEIZVESNA! (VIDEO)

Planeta -

U Venecueli smo usred “rata pete generacije” (G5G) u kojem se prvo ubije istina, a onda se sve pokuša da se zameni virtualnom stvarnošću koja služi za potkopavanje i slamanje naroda, ali i ubijanje ideja ukorenjenih u ciljanom društvu. U ovom ratu oružje i stari alati više nisu korisni.

“Istina je prva žrtva rata”, rekao je Eshil prije 2.500 godina. Virtualna stvarnost manipulisana širom svijeta hegemonijskim medijima i društvenim mrežama želi da pokaže Venezuelu kao zemlju u građanskom ratu, ali su dva marša, “čavista” i opozicije, na 20. gpdošnjicu revolucije potvrdila postojanje čvrste demokratcije. Nije zabeležen nijedan incident, što je medijski terorizam učinio nevidljivim.

Pojam rata četvrte generacije američki stratezi koriste za definisanje najnovije faze rata u doba informacione tehnologije i globalnih komunikacija. Za nametanje političkih, ekonomskih ili socijalnih planova vojske više nisu potrebne. Vojnici ovog rata nisu borci, već stručnjaci za komunikaciju u pobuni i protivnapad koji vojne operacije zamenjuju psihološkim.

“Rat pete generacije”, koji se također naziva i “ratom bez granica”, uveden 2009. godine kao operativni strateški koncept u intervencijama SAD-a i NATO pakta. Nije važno pobediti ili izgubiti, nego uništiti intelektualnu moć neprijatelja, prisiljavajući ga da traži kompromis, koristeći bilo koje načine, čak i ciljanu upotrebu oružja.

Masovni mediji i društvene mreže su sastavni deo šeme ovog rata, a cilj je kroz dugotrajne psihološke operacije generirati destabilizaciju stanovništva, pokušati uticati na kolektivnu psihu, racionalnost i emocije, kao i na njihovu političku lojalnost i sposobnost da se odupru.

“Nakon što je Vašington pokrenuo plan za njezin odlazak, mnoge pristalice venecuelanske opozicije i njihovi američki sponzori su mislili da će vlada predsednika Nikolasa Madura brzo pasti”, izvestio je američki list Volstrit Žurnal.

Novinari Dejvid Lundhau i Huan Forero izjavili su za WSJ da je bilo oštrih kritika onih koji su “minirali” plan s obećanjem da će to biti operacija od 24 sata i da će tri nedelje nakon samoproglašenja Huana Gvaidóa u Venezueli “biti sve normalno”.

“Ko je osmislio plan u Karacasu i prodao ga u Vašingtonu, to je učinio s obećanjem da će se, ako Gvaido napravi prvi korak i zemlje Južne Amerike i SAD stanu iza njega, vojska pobuniti i Maduro će otići”, rekao je visoki američki zvaničnik za WSJ. Američki novinari s pravom tvrde da što duže Maduro ostaje na vlasti, ti je veća verojatnost dugog zastoja.

“Ova situacija će povećati rizike za imidž Trampa kao nasilnika koji uzrokuje regionalne krize, dok nove američke sankcije pogoršavaju ionako tešku ekonomsku situaciju zemlje”, piše WSJ i dodaje kako postoje ozbiljni rizici za venecuelansku opoziciju u njenim pokušajima da unese “humanitarnu pomoć” u Venecuelu, podsjećajući da su međunarodne agencije kao što je Crveni krst navele da tu pomoć ne mogu da distribuiraju jer bi se to smatralo svrstavanjem na jednu od strana u političkoj situaciji u Venezueli.

Tramp je nastavio s provokacijama je odao počast teroristi Oskaru Perezu, odgovornom za napad na sedište Vrhovnog suda i Ministarstva unutrašnjih odnosa, pravde i mira u Karakasu u junu 2017. Odao je počast i radu Davida Smolanskog, bivšeg gradonačelnika i begunca iz El Hatile, država Miranda. Oni su “heroji” potrebni da se opravda njegov “ep o herojima Venecuele”.

Sva njegova djela su katastrofa. Od ignorisanja izabranog predsednika Madura i prepoznavanja lažnog predsednika Gvaida do frustriranih pokušaja da podeli Bolivarske nacionalne oružane snage. Isto je katastrofalan pokušaj s isporukom humanitarne pomoći i najavama vojnog napada ili invazije na venecuelansku teritoriju od Trampa i njegovih savetnika.

Evropska unija je ove nedelje upozorila na opasnost od vojne eskalacije u Venecueli, dva dana prije dolaska misije Kontaktne grupe koja latinoameričkoj zemlji pokušava nametnuti ponovno održavanje predsjedničkih izbora.

Sjedinjene Države su u Atlantskom okeanu, kod obale Floride, rasporedile udarnu grupu čelu s nosačem aviona. Flota uključuje krstaricu, četiri razarača, nuklearni nosač aviona klase Nimic i najnaprednije američke borbene avione i bombardere.

Ekonomista Paskualina Kurkipo je istakla kako učinak jednostranih prisilnih mera koje nameću Sjedinjene Države generira gubitke od 34 milijarde dolara. U to uključuje jednostrano blokiranje bankarskih računa, povećanje troška međunarodnih zajmova zbog finansijskog rizika zemlje, prepreke koje stvaraju multilateralne organizacije, blokiranje finansijske imovine, slučaj Citgo, povećanje troškova operacija transportna i triangulacija u nabavi nužnih roba.

Tome se mora dodati 95 milijardi dolara gubitaka zbog pada proizvodnje od 2016. do 2018. godine, što je posledica napada na valutu. Ovi gubici od 129 milijardi dolara nisu posledica loše uprave u Karakasu, već su uzrokovani kriminalnim radnjama SAD-a. Ovaj iznos je ekvivalent vrednosti proizvodnje zemlje za cijelu godinu ili 30 zadovoljenja potrebe za hranom i lekovima, ili 10 godina bolničke i ambulantne bruge, ili 6 godina uvoza zaliha robe za krajnju potrošnju, ili inostrani dug kog treba platiti u 20 godina.

Usprkos svemu, laži korporativnih medija nisu uspele da osiguraju planirano sprovođenje državnog udara. Madurov “odlazak u roku od 24 sata” i tri nedelje za “uspostavu demokratije” u zemlji je plan koji je propao. Nakon mesec dana vojska Venezuele ne pokazuje znakove nestabilnosti ili raskola. Štaviše, nakon najave da su SAD oformile napadačku grupa u vodama Floride, vazduhoplovstvo Venezuele je provelo vežbe sa simuliranim gađanjem protivbrodskim projektilima.

“Rat pete generacije” Pentagona i dalje traje, ali su šanse za pobedu svakim danom sve manje. Poslednja opcija za Trumpa može biti vojna, ali ona traži žrtve i još novca za rat u kojem američkoj vojsci i saveznicima niko ne može garantovati pobedu.

Kurir.rs/Logično.com

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track