SA OVIM MOGU I NA AMERE: Iran pokazao novi BOJNI BROD i SUPERPODMORNICU NA MASIVNIM MANEVRIMA (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

poruka

SA OVIM MOGU I NA AMERE: Iran pokazao novi BOJNI BROD i SUPERPODMORNICU NA MASIVNIM MANEVRIMA (VIDEO)

Planeta -

Najnovija iranska podmornica Fateh i razarač Sahanda pridružili su se masivnoj trodnevnoj vojnoj vežbi u Omanskom zalivu, pod kodnim nazivom "Velaiat 97".

Plovila će patrolirati na području od dva miliona kvadratnih kilometara, od Hormuškog tesnaca do Omanskog zaliva i preko severnog Indijskog okeana. Podmornica će lansirati rakete, a pratiće ih helikopteri, patrolni brodovi, izviđači i bombarderi, izveštava agencija Tasnim.

"Ovi manevri i demonstracija moći dokazuju sposobnost mornarice i odbrambenih snagada se suprotstave bilo kakvim pretnjama na moru", rekao je kontraadmiral Hosein Kanzadi.

Vežbe se odvijaju nekoliko mjeseci nakon što je elitna Islamska revolucionarna garda u Iranu održala prvu ofanzivne ratne igre u zemlji, pod kodnim nazivom "Veliki prorok 12", u blizini ostrva Kešm u Persijskom zalivu.

Pokretanje vojnih snaga u Teheranu takođe dolazi u periodu povećane tenzije između Islamske Republike i Vašingtona, nakon što su se SAD prošle godine jednostrano povukle iz Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana (JCPOA ili Iran Deal) iz 2015. godine, i ponovo uvele oštre ekonomske sankcije Iranu.

Kurir.rs/RT

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track