Najnovije vesti

KORAK DO RATA: Vojska Venecuele zapalila kamione sa humanitarnom pomoći, Kolumbija sprema odgovor na Madurove mere (VIDEO)
Foto: Tviter

opasno

KORAK DO RATA: Vojska Venecuele zapalila kamione sa humanitarnom pomoći, Kolumbija sprema odgovor na Madurove mere (VIDEO)

Planeta

Vojska Venecuele je zapalila kamion sa humanitarnom pomoći na granic sa Klumbijom, u nameri da ispuni naređenje predsdednika Nikolasa madura. 

Televizijski kanal VPI je ranije saopštio da je prvi kamion s humanitarnom pomoći od četiri koja su stigla na granicu s Venecuelom u kolumbijskom gradu Kukuta zapaljen na venecuelanskom delu međunarodnog mosta „Santander“. Prema podacima kanala, u dejstvima venecuelanske policije povređeno je desetoro ljudi.

 

Prethodno je televizijski kanal saopštio da se i na granici Venecuele s Kolumbijom dogodio incident kada su prva četiri kamiona s humanitarnom pomoći stigla na granični prelaz između dve države. Kamione je u oblasti grada Kukute dočekala policija koja im je preprečila prolaz suzavcem.

 

 

Venecuelanski opozicioni lider i samoproglašeni šef države Huan Gvaido saopštio je da su kamioni prešli iz Kolumbije u Venecuelu.

 

 

Predsednik Maduro je dans najavio proterivanje kolumbijskih diplomata zbog pomoći opoziciji. Kolumbijski ministar spoljnih poslova Holmes Truiljo je u odgovoru najavio da će i Kolumbija uzvratiti istom merom.

 

Venecuelanska opozicija pokušava da dostavi humanitarnu pomoć na teritoriju zemlje, dok vlada legitimnog šefa države Nikolasa Madura to kategorički odbija, verujući da je humanitarna pomoć izgovor za provokaciju opozicionara, uz podršku SAD.

Maduro je objavio da je potpuno zatvorena kopnena granica s Brazilom i da razmatra mogućnost zatvaranja granice s Kolumbijom. Prema navodima predstavnika lidera opozicije Huana Gvaida, koji je sam sebe proglasio za šefa države, jedan kamion s humanitarnom pomoći prešao je brazilsko-venecuelansku granicu.

 

Gvaida kao samoproglašenog predsednika Venecuele podržavaju SAD, brojne latinoameričke i evropske države, dok Rusija, Kina i niz drugih država podržavaju Nikolasa Madura kao legalno izabranog šefa države.

 

Kurr.rs/Sputnjik

Foto: Tviter

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...