PRVI ČOVEK NATO OTKRIVA TAJNE RATOVANJA! OD OVOGA SVET NAJVIŠE STREPI: Evo bez čega više nijedan sukob ne može da prođe!
Foto: EPA

IZ PRVE RUKE

PRVI ČOVEK NATO OTKRIVA TAJNE RATOVANJA! OD OVOGA SVET NAJVIŠE STREPI: Evo bez čega više nijedan sukob ne može da prođe!

Planeta -

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ocenjuje da više nijedan konflikt nije zamisliv bez sajber napada.

Stoltenberg je, u intervjuu nemačkim novimama koje su deo rekao da postoji velika opasnost od sajber napada kao budućih vojnih konflikata.

"Pretnja postoji, na primer, po kritičnu infrastrukturu, snabdevanje energijom, finansijski sektor, bolnice i demokratske institucije" objasnio je on.

"Sajber napadi mogu naneti mnogo štete i koštati ljudske živote kao i drugi napadi. Zbog toga ubuduće neće biti zamislivi konflikti bez sajber dimenzije", kazao je on.

Stoltenberg je istakao da je moguće da se proglasi "slučaj za saveznike" ako bi jedna ili više od ukupno 29 članica NATO bila napadnuta, što podrazumeva da svi drugi saveznici moraju da pruže pdoršku.

Nemačka je pre nedelju dana saopštila da će NATO ubuduće staviti na raspolaganje kapacitete za sajber ratove, a planira i da ubuduće upotrebi sajber oružje.

Ciljanim sajber napadima, kako ukazuju nemački mediji, moguće je, na primer, isključiti stranice na internetu koji protivnici koriste za propagandu.

Moguće je i da se isključe kompletne računarske i mobilne mreže kako bi se komunikacija i snabdevanje strujom vojnih postrojenja ili preduzeća omelo.

Kao primer uspešne upotrebe sajber oružja NATO navodi borbu SAD protiv Islamske države, tokom koje su redovno isključivane mreže za komunikaciju i računarske mreže boraca ove terorističke organizacije.

Države članice same stavljaju na raspolaganje sajber oružje i to su do sada učinile SAD; Velika Britanija, Holandija, Estonija i Danska.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track