KIMOVA LIMUZINA UŠLA U HANOJ: Pogledajte kako je dočekan lider Severne Koreje u Vijetnamu i kad se sastaje sa Trampom (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA, AP

SVEČANO

KIMOVA LIMUZINA UŠLA U HANOJ: Pogledajte kako je dočekan lider Severne Koreje u Vijetnamu i kad se sastaje sa Trampom (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Crna limuzina severnokorejskog lidera Kim Džong Una ušla je u prestonicu Vijetnama Hanoj, gde će se sutra sastati sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Putevi su u utorak bili zatvoreni, od granice s Kinom sve do Hanoja, u dužini od oko 170 kilometara, a vojnici i policija su se smenjivali oko hotela "Melia" gde Kim treba da odsedne.

Veliki broj građana i medija stajao je iza barikada u nadi da će ugledati lidera Severne Koreje.

foto: EPA

Ispred čuvene zgrade Opere i oko hotela Metropol, za koji se pretpostavlja da je mesto održavanja samita, na stotine ljudi se okupilo i čeka da bi videlo povorku automobila.

Japanska televizija TBS prikazala je lidera Severne Koreje koji je napravio "cigaret pauzu" u zoru na železničkoj stanici Naning u Kini, nakon čega je nastavio put u Hanoj.

foto: EPA

Na snimku TBS televizije vidi se Kim u razgovoru sa severnokorejskim zvaničnicima, kao i žena s kristalnom pepeljarom koja liči na Kimovu sestru, Kim Jo Džong.

Na ulazu u železničku stanicu Kima su dočekali učenici koji su mahali severnokorejskim i vijetnamskim zastavama.

1 / 26 Foto: EPA

Kim je stigao u Vijetnam posle skoro 70-časovnog putovanja vozom, a vrlo često je viđan sa cigaretom u ruci.

On je doputovao s grupom saradnika, uključujući njegovu uticajnu mlađu sestru.

Lider Severne Koreje doputovao je svojim specijalnim zeleno-žutim oklopnim vozom do stanice Dong Dang, na kinesko-vijetnamskoj granici i potom je do Hanoja nastavio put crnom limuzinom marke "mercedes".

Raspored susreta

Predsednik Donald Tramp će svoj drugi samit sa severnokorejskim liderom Kim Džong-unom započeti večerom u sredu. Bela kuća je saopštila da će dvodnevni sastanak dvojice lidera u Hanoju početi zvaničnim pozdravom i obrokom.

Večeri će prisustvovati i državni sekretar SAD Majk Pompeo i Trampov šef kabineta Mik Malveni.

Kim će takođe na večeru doći sa dvojicom saradnika.

I Tramp i Kim imaće svoje prevodioce.

Američki predsednik bi danas posle podne trebalo da stigne u Hanoj, a sutra ujutru bi trebalo da se sastane sa predsednikom i premijerom Vijetnama.

Severnokorejski zvaničnici, koji su ranije otputovali u Vijetnam, uključujući i njegovog visokog zvaničnika za odnose sa SAD Kim Hjok Čola, okupili su se na železničkoj stanici da dočekaju Kima.

foto: EPA

Na stanici Dong Dang, dočekali su ga i vijetnamski vojnici koji su Kima pozdravili na crvenom tepihu ispod velikih severnokorejskih i vijetnamskih zastava.

Gomila sveta okupila se na putu u blizini stanice iako je bilo hladno i kišno jutro, navodi američka agencija.

Kim se rukovao s vijetnamskim zvaničnicima i pozdravio mahanjem okupljene ljude, a potom je ušao u limuzinu, okruženu sa oko desetak telohranitelja koji su trčali dok su se kola kretala.

Telohranitelji su, takođe, trčali oko limuzine i prošlog juna na samitu sa Trampom u Singapuru kao i tokom Kimovog susreta sa južnokorejskim predsednikom Mun Džae-inom.

foto: EPA

Kim i Tramp, koji se drugi put sastaju, trebalo bi da razgovaraju o nuklearnom programu Severne Koreje.

Samit dvojice lidera održaće se u sredu i četvrtak u Hanoju.

Prošle godine u Singapuru, Tramp i Kim dogovorili su se da rade na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Tramp je uoči polaska za Vijetnam saopštio da se raduje "veoma produktivnom samitu" sa severnokorejskim liderom.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA i AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja