SVETSKI BOGATAŠI IZGUBILI 1.000 MILIJARDI DOLARA: Čak 212 kineskih tajkuna nisu više MILIJARDERI!
Foto: AP / Cliff Owen

loša godina

SVETSKI BOGATAŠI IZGUBILI 1.000 MILIJARDI DOLARA: Čak 212 kineskih tajkuna nisu više MILIJARDERI!

Planeta -

Na tržištima akcija je u 2018. godini zbrisano 1.000 milijardi dolara aktiva najbogatijih pojedinaca sveta, pri čemu je više od 212 kineskih tajkuna izgubilo status dolarskih milijardera, prema najnovijoj rang listi kineskog instituta Hurun.

Izveštaj Huruna, koji je kineska verzija Forbsove liste bogataša, pokazuje da su kineski milijarderi, kojih je sa 31. januarom ove godine bilo 658, i dalje brojniji od onih iz drugih zemalja sveta. Na listi se nalazi 584 milijardera iz SAD-a, prenosi AP.

Najviše superbogataša dolazi iz Pekinga, 103, a sledi Njujork sa 92, i Hong Kong sa 69.

Ipak, iako Kinezi i ostali Azijati postojano gomilaju bogatstvo, osnivač Amazona, Džef Bezos, i dalje vodi na listi najbogatijih drugu godinu zaredom, sa bogatstvom koje je Hurun procenio na 147 milijardi dolara.

Bil Gejts je na drugom mestu sa 96 milijardi dolara, a Voren Baffet je treći sa imovinom vrednom 88 milijardi dolara. Najbogatiji Kinez je osnivač Alibabe, Džek Ma, koji je "težak" 39 milijardi dolara.

foto: AP / Samuel Habtab

Gejtsovo bogatstvo je 2018. godine poraslo za šest milijardi dolara uprkos njegovom angažmanu na planu filantropije, kaže direktor Hurun Riporta, Rupert Hugeverf.

Jedini bogataš iz Azije među prvih 10 najbogatijih pojedinaca na svetu je Indijac Mukeš Ambani iz kompanije "Rilajans Indastris", sa bogatstvom procenjenim na 54 milijarde dolara.

foto: AP / Ajit Solanki

Generalno, u izveštaju se navodi da, prema računici Huruna, u svetu ima 2.470 milijardera, što je za 224 manje nego prethodne godine. Njihovo ukupno bogatstvo je palo za 950 milijardi dolara u odnosu na 2017. godinu, na 9,6 hiljada milijardi dolara, usled berzanskih turbulencija i snažnog američkog dolara.

Tržišne oscilacije su uzele najveći danak u Japanu, budući da je Tokijska berza izgubila 43 procenta svoje tržišne kapitalizacije. Čak je i berza u Šangaju izgubila skoro četvrtinu vrednosti, pri čemu je honkoški indeks Hang Seng pao za skoro 16 posto.

Hugeverf smatra da broj svetskih milijardera možda čak premašuje 6.000 ljudi, bududći da mnogi kriju stvarno stanje svog bogatstva, naročito na Bliskom istoku, navodi se u tekstu.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Cliff Owen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja