TRAMP ŽESTOKO ZAPRETIO EVROPI: Igraćete po pravilima ili vam od maja sledi PAKAO! EU otkazuje poslušnost!
Foto: AP

pobesneo

TRAMP ŽESTOKO ZAPRETIO EVROPI: Igraćete po pravilima ili vam od maja sledi PAKAO! EU otkazuje poslušnost!

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je Briselu i rekao da EU mora da "igra po pravilima" inače će joj uvesti "carine iz pakla".

"Evropska unija ne dozvoljava našim proizvodima da uđu. Oni ne dozvoljavaju uvoz naših poljoprivrednih proizvoda" , rekao je Tramp na sastanku sa američkim guvererima, a navodi se u transkriptu iz Bele kuće.

Tramp je dodao da je "na neki način EU možda čvršća od Kine". Tramp je takođe optužio EU da naplaćuje "velike carine" na američke automobile, "dok mi ne naplaćujemo gotovo ništa kada nam pošalju svoje automobile."

Carine Evropske unije na uvoz automobila iznose 10 odsto dok su američke carine 2,5 odsto. Brisel želi da pregovara o snižavanju carina na automobile sa Vašingtonom, ali je američka strana do sada odbijala razgovore o ovom pitanju.

Vašington, međutim, podstiče EU da uključi poljoprivredu u pregovore, a Brisel to odbija. Tramp ima vremena do sredine maja da odluči da li će uvesti nove carine, potencijalno podignute na 25 odsto, na uvoz automobila u ime nacionalne bezbednosti, a EU se plaši da će to biti korišćeno kao poluga u pregovorima.

"Obavestili smo EU da mora da igra igru kako treba. Rekli smo im: "Moramo da se sastanemo. Ako ne želite da se sastanemo, uvešćemo vam paklene carine", rekao je Tramp.

Kurir.rs/Politiko

Foto AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track