NAUČNICI IZRAČUNALI TAČAN DATUM KRAJA SVETA: Nije tako daleko kao što se misli, ali ima jedna caka kako da ga odložimo (VIDEO)
Foto: Profimedia

efikasno

NAUČNICI IZRAČUNALI TAČAN DATUM KRAJA SVETA: Nije tako daleko kao što se misli, ali ima jedna caka kako da ga odložimo (VIDEO)

Planeta -

Pre više od pola veka, američki matematičar Hajnc fon Forster i njegove kolege objavili su članak o tačnom datumu kraja sveta. Planeta Zemlja mogao bi da nestane zbog sudara s nekim kosmičkim telom, kao rezultat prirodne ili katastrofe koju je izazvao čovek. Ovo nije fantazija medija ili holivudskih scenarista nego prognoza naučnika.

Pre više od pola veka Fon Forster je utvrdio tačan datim smaka sveta: 13. decembar 2026. godine.

Nemački astrofizičar Sebastijan fon Horner 1975. je rekao da će se Sudnji dan dogoditi između 2020. i 2050. godine. Tokom tog perioda, čovečanstvo će toliko porasti da neće moći da se prehrani. Zbog industrijskih emisija u atmosferi, planeta će se toliko zagrejati da na njoj neće moći da se živi.

Američki naučnici uneli su nove vrednosti u formulu i rezultati su se promenili za 300 godina. Izračunali su da do smaka sveta neće doći pre 2300. odnosno 2400. godine zbog globalnog zagrejavanja i pregrevanja planete zbog ljudskih aktivnosti.

Rimski klub, udruženje intelektualaca, naučnika i futurologa 1972. prezentovalo je izveštaj o ograničenjima civilizacije. Autori su analizirali rast populacije, industriju, trošenje neobnovljivih izvora energije, degradaciju životne sredine pa su došli do zaključka da tokom 21. veka postoji velika verojatnost da dođe do kolapsa. Međutim, on se može izbeći ako čovečanstvo promeni ponašanje i tehnološki razvoj.

Ipak, zaključili su da je naša planeta Zemlja na sredini svog puta i da imamo još nekoliko vekova u rezervi.

Kurir.rs/Dnevno.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track