NEKAD JE RADILA U FABRICI ZA 16 DOLARA MESEČNO, A SADA JE NAJBOGATIJA ŽENA SVETA: Milijarde je stekla sama, a sve je počelo kad je htela da kupi svoj prvi stan (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

priča o uspehu

NEKAD JE RADILA U FABRICI ZA 16 DOLARA MESEČNO, A SADA JE NAJBOGATIJA ŽENA SVETA: Milijarde je stekla sama, a sve je počelo kad je htela da kupi svoj prvi stan (VIDEO)

Planeta -

Kineskinja Vu Jađun je nekada radila u fabrici za 16 dolara mesečno. Danas, njeno bogatstvo vredi oko 8,3 milijarde dolara. To je čini najbogatijom ženom na svetu koja svoje bogatstvo sama stekla i stvorila.

Godinama je radila u fabrici kao diplomirsani građevinski inženjer, a kasnije ikao novinar sve dok nije osnovala agenciju za nekretnine. Njena kompanija je 2017. godine ostvarila prihod os 10,7 milijardi.

Kako je Vu od fabričke radnice stigla do titule najbogatije žene na svetu?

Kada je napokon mogla da kupi svoj prvi stan, susrela se s nizom problema poput nedostatka gasa u stanovima, lošeg osvetljenja ili pak problema s liftom u zgradi.

To ju je podstaklo da sa svojim tadašnjim suprugom osnuje "Longfor propertis", kompaniju koja se bavi prodajom nekretnina.

Prvu rezidencijalnu nekretninu kompanija je prodala 2007. godine i to za 157 dolara po kvadratu, što je u to vreme bilo čak dvostruko više od prosečnog prihoda s kojim je jedno kinesko domaćinstvo na mesečnom nivou raspolagalo.

Uz to, "Longfor" je i jedan od pokretača šoping-centara u Kini. Sedište kompanije je u Hongkongu, a posluje u 47 gradova širom zemlje.

Jađun je danas prema Blumbergovom indeksu milijardera najbogatija žena na svetu sa bogatstvom od 8,3 milijarde dolara koje je sama zaradila.

Kada se razvela od muža sa kojim je osnovala kompaniju, izgubila je oko 3 milijarde dolara, ali to nije mnogo uticalo na njen uspeh.

Vu živi povučeno. Kad su mediji 2003. godine izveštavali o najbogatijim ljudima Kine i sveta, njeno ime je pogrešno napisano i svi su mislili da je reč o muškarcu jer nije bilo nikavih informacija o njoj.

Kada su je pitali zašto izbegava publicitet, rekla je: "Pa, nemam ja o čemu da pričam. Ja samo samo osoba fokusirana na svoj posao".

Inače, najbogatija žena na svetu je Fransoaz Betankur Mejers, direktorka "Loreala" čije bogatstvo vredi više od 50 milijardi dolara, ali ona je tu imperiju nasledila.

Kurir.rs/Biznis insajder Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track