Najnovije vesti

VENECIJA POČINJE SA NAPLATOM ULAZNICA TURISTIMA: Za početak cena karte je 3 evra, ali sledeće godine biće MNOGO SKUPLJE!
Foto: Printscreen Facebook

požurite dok je akcija

VENECIJA POČINJE SA NAPLATOM ULAZNICA TURISTIMA: Za početak cena karte je 3 evra, ali sledeće godine biće MNOGO SKUPLJE!

Planeta

Gradske vlasti Venecije izglasale su naplaćivanje ulaznica za jednodnevne turiste kako bi od tog novca pokrile troškove za čišćenje istorijskog centra grada u laguni

Veneciju godišnje poseti oko 25 miliona ljudi i gradski čelnici ističu da se ovim potezom stvara presedan koji će pomno pratiti ostale popularne turističke destinacije. Od 25 miliona turista godišnje, njih oko 14  miliona u Veneciju dođe na jedan dan i ne plaća boravišnu taksu. Mnogi od njih sa sobom nose svoju hranu i od njih lokalni preduzetnici imaju malo koristi.

 

Odbornici su odlučili da će turisti koji u Veneciju, koja je na listi UNESCO, dođu samo na jedan dan plaćati ulaznicu od tri evra. Cena će se do početka 20120. povećavati i iznositi između šest i 10 evra zavisno od da li je u pitanju glavna sezona, predsezona ili postsezona. Izuzeti će biti turisti koji odsedaju u lokalnim hotelima i koji plaćaju boravišnu taksu i deca mlađa od šest godina.

 

"Ovo je jedinstveno u svetu. Ovo je prvi put da se neko usudio da uradi ovako nešto da bi se grad održavao. Drugi nas gradovi pažljivo posmatraju. Mi smo preteče", rekao je gradonačelnik Venecije Luiđi Brunjaro.

 

Brunjaro je objasnio da grad samo na čišćenje i održavanje istorijskog centra godišnje troši 30 miliona evra više od ostalih sličnih gradova, a da je broj stanovnika koji podmiruju račun pao sa 175.000 poale Drugog svjetskog rata na sadašnjih 50.000.

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...