TURSKA POKAZALA NEVIĐENU MOĆ! 103 RATNA BRODA U 3 MORA: Pogledajte kako izgleda NAJVEĆA pomorska vežba u istoriji! (VIDEO)
Foto: Printscreen/ Youtube

EVO ŠTA SvE IMAJU!

TURSKA POKAZALA NEVIĐENU MOĆ! 103 RATNA BRODA U 3 MORA: Pogledajte kako izgleda NAJVEĆA pomorska vežba u istoriji! (VIDEO)

Planeta -

Turska sprovodi dosad neviđenu pomorsku vežbu u tri mora, najveću u svojoj istoriji. Ovo je ujedno i prvi put da će vazduhoplovne i kopnene snage Turske učestvovati u vojnoj vežbi ovakvog nivoa.

Četverodnevna vežba "Mavi Vatan" ("Plava domovina"), koja uključuje 103 mornarička broda, počela je u sredu u Crnom moru, Egejskom moru i istočnom Mediteranu istovremeno, dajući Turskoj priliku da pokaže svoju nedavno unapređenu flotu, koji uključuje više desetina jurišnih čamaca i fregata, pored korvete, čamaca za lov, rudarskih čamaca i podmornica, a tu su i dronovi domaće proizvodnje, “Bajraktar” i “ANKA”, te lovački avioni.

"Ništa se ne može učiniti na Mediteranu bez Turske", izjavio je prošle sedmice ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu .

Mediji podsećaju da su u spornom području istočnog Mediterana, kod obale turskog dela severnog Kipra, otkrivena ogromna gasna nalazišta. Očekuje se da će ovo podstaći nove tenzije sa Grčkom.

Turska je takođe uznemirila NATO alijansku objavivši u utorak da je potpisala sporazum o kupovini protivraketnih sistema S-400 od Rusije, uprkos američkim naporima da ih ubedi da kupuju američki sistem "Patriot".

Kurir.rs/ RT

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track