HITLEROVO TAJNO ORUŽE ZAVRŠILO U RUKAMA SSSR: Evo šta su SOVJETI uradili sa FIREROVOM LASTOM i ĐAVOLJOM METLOM (VIDEO)
Foto: Printscreen/ Youtube

POSLE PADA NACISTIČKE NEMAČKE

HITLEROVO TAJNO ORUŽE ZAVRŠILO U RUKAMA SSSR: Evo šta su SOVJETI uradili sa FIREROVOM LASTOM i ĐAVOLJOM METLOM (VIDEO)

Planeta -

Kada je pala nacistička Nemačka, sovjetski piloti dobili su pristup Hitlerovom "čudesnom oružju". Tri revolucionarna nemačka borbena aviona, stvorena da spreče poraz Trećeg Rajha, završila su noseći crvenu zvezdu.

1. Meseršmit Me 262: Firerova lasta

Meseršmit Me 262, kao lovački avion imao je nadimak "lasta" i bio je prvi u svetu vojni avion sa mlaznim motorom.

Posle rata, među brojnim nemačkim avionima koje je Crvena armija zarobila bilo je i primeraka Me 262 koji su dobili novu kamuflažu, oznake sovjetskog vojnog vazduhoplovstva i uticali na razvoj prvih posleratnih borbenih aviona kao što su Suhoj Su-9 i Su-11.

2. Meseršmit Me 163: Đavolja metla

Me 163 (na nemačkom Komet) bio je jedini avion na raketni pogon kojeg su pustili u borbu tokom Drugog svetskog rata. Uprkos revolucionarnom dizajnu i nekim nedostižnim mogućnostima za druge letelice svoga vremena (probni pilot Rudi Opic postigao je 1944. brzinu od 1123 km na sat sa ovim avionom) zbog kratkog trajanja goriva kao lovac ipak nije bio koristan.

Osim toga, nestabilno i korozivno raketno gorivo je moglo lako da eksplodira pri poletanju ili sletanju uz katastrofalne posledice po avion i pilota. "Đavolja metla“, kako su ga zvali saveznički piloti, srušila je samo 16 neprijateljskih aviona.

3. Hajnkel He-162: Narodni lovac

Hajnkel He 162 je uveden u naoružanje pred kraj Drugom svetskom ratu. Uglavnom je bio izrađen od drveta, jer je metal bio korišten za proizvodnju aviona poput Me 262 i Ar 234.

Počeli su da ga koriste u aprilu 1945, samo mesec dana pre kraja rata u Evropi, ostvarivši neke pobede protiv saveznika, iako je nekoliko aviona izgubljeno zbog tehničkih problema.

Kurir.rs/ Russia Beyond

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track