Najnovije vesti

NOVO OTKRIĆE NA MARSU ŠOKIRALO SVET: Naučnici pronašli NEOBORIVE DOKAZE postojanja vode, a evo šta to znači (FOTO)
Foto: Profimedia

MOGUĆ I ŽIVOT!

NOVO OTKRIĆE NA MARSU ŠOKIRALO SVET: Naučnici pronašli NEOBORIVE DOKAZE postojanja vode, a evo šta to znači (FOTO)

Planeta

Naučnici su otkrili prve geološke dokaze velikog sistema podzemnih jezera na Marsu. Pet tih jezera potencijalno su sadržavala minerale ključne za razvoj života.

Novo istraživanje pokazalo je da je Mars nekada imao ogroman sistem podzemnih voda, koji se prostirao širom planete, utvrdila je Evropska agencija za istraživanje svemira (ESA) pomoću sonde "Mars ekspres“.

Istraživači su pronašli 24 duboka, zatvorena kratera na severnoj hemisferi Marsa i tvrde da su pronašli prve geološke dokaze o međusobno povezanom vodenom sistemu duboko ispod površine.

Svaki od kratera se spušta na nekih 4.000 metara ispod marsovskog "nivoa mora", a brojne karakteristike koje se vide na dubinama od 4.000 do 4.500 metara ukazuju na to da je postojala voda, sa dokazima o bazenima i tokovima koji su se promenili tokom vremena.

"Rani Mars je bio vodeni svet, ali kako se klima planete promenila, voda se povukla ispod površine kako bi formirala bazene i "podzemne vode." Mi smo pronašli prve geološke dokaze o sistemu podzemnih voda širom planete ”, rekao je glavni autor Frančesco Saleze sa Univerziteta Utreht u Holandiji.

Istraživači veruju da ovo otkriće može ukazati da je pre tri do četiri milijarde godina postojao okean na Marsu.

Kurir.rs/ Sputnjik

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...