OSLOBOĐENI INDIJSKI PILOT DOČEKAN KAO HEROJ U DOMOVINI: Otkrio šta je uradio kako neprijatelj ne bi saznao njihove planove! Snimiće čak i film o njemu! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

RATNI OKRŠAJ U KAŠMIRU

OSLOBOĐENI INDIJSKI PILOT DOČEKAN KAO HEROJ U DOMOVINI: Otkrio šta je uradio kako neprijatelj ne bi saznao njihove planove! Snimiće čak i film o njemu! (VIDEO)

Planeta -

Indijski pilot Abhinandan Vartaman pojeo je tajna dokumenta kako neprijatelj ne bi otkrio planove misije nakon što su ga u sredu oborile pakistanske snage!

Poručnik Vartaman bio je u vazdušnom duelu s pakistanskim snagama kada je njegova letelica "mig-21" pogođena nad Kašmirom, provincijom koju dele Indija i Pakistan.

Pokušao da pobegne

foto: EPA/Raminder Pal Singh

Vazdušni obračun u kome su obe strane izgubile po jednu letelicu doveo je do eskalacije tenzija u odnosima između Pakistana i Indije, dve nuklearne sile.

Pakistan je u petak kao znak dobre volje oslobodio poručnika Vartamana, koji je u domovini dočekan kao heroj.

ODJEKUJU GRANATE U KAŠMIRU

Indijske i pakistanske trupe su ponovo granatirale položaje i sela duž nestabilne granice u Kašmiru, pri čemu je poginulo najmanje šestoro civila dok je četvoro povređeno. To je najnoviji bilans razmene vatre između dve zemlje. Prema indijskim navodima, u pakistanskom granatiranju jednog sela u Indiji poginula je žena s dvoje dece. Pakistan tvrdi da su indijski vojnici "neselektivno gađali pogranična sela" iz teškog naoružanja i ubili jednog dečaka. Sve zemlje su potpisale dogovor o prekidu vatre u Kašmiru 2003.

Indijski pilot se katapultirao i sigurno prizemljio pomoću padobrana. On je u početku mislio da se nalazi u indijskom delu Kašmira, ali kad su lokalci počeli da ga gađaju kamenjem, morao je da ispali nekoliko hitaca u vazduh da bi se odbranio.

"Kada sam doskočio, lokalno stanovništvo je počelo da se okuplja. Ispalio sam nekoliko hitaca u vazduh, ali sam shvatio da postoji samo jedan način da preživim. Bacio sam pištolj. Pokušao sam da pobegnem, ali su me sustigli. Jedan kapetan pakistanske armije me je spasao i nije dozvolio da mi se nešto dogodi. Odveo me je u bolnicu, gde mi je pružena pomoć", rekao je poručnik Vartaman.

foto: AP

Medicinski pregledi

Indijski pilot je pojeo tajna dokumenta i nacrte misije kako ne bi pala u ruke neprijatelju. Ubrzo su ga zarobili pakistanski vojnici i prilikom fizičkog obračuna slomljen mu je nos. Zvanični Islamabad je na dan oslobađanja pilota emitovao snimak s njegovog ispitivanja, u kome on zahvaljuje pakistanskoj armiji na profesionalnosti i što ga je spasla od rulje.

"Srećni smo što je poručnik Vartaman ponovo s nama. On će biti podvrgnut detaljnim medicinskim pregledima", saopštila je indijska armija.

O poručniku Vartamanu biće snimljen film. Njegov otac takođe je bio vojni pilot. Njega je u domovini dočekalo više stotina oduševljenih sunarodnika.

Kurir.rs

Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track