LAVROV OČITAO LEKCIJU POMPEU O VENECUELI: Mešate se u njihove unutrašnje poslove pod licemernim izgovorom ukazivanja humanitarne pomoći!
Foto: EPA

telefonski razgovor

LAVROV OČITAO LEKCIJU POMPEU O VENECUELI: Mešate se u njihove unutrašnje poslove pod licemernim izgovorom ukazivanja humanitarne pomoći!

Planeta -

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarao je s američkim kolegom Majklom Pompeom o situaciji u Venecueli, kao i o mogućnosti da se organizuju bilateralne konsultacije o krizi u toj zemlji.

Telefonski razgovor je, kako je navedeno, održan na inicijativu SAD.

"Sergej Lavrov je osudio američke pretnje na račun zakonitog rukovodstva Venecuele, jer je to neprikriveno mešanje u unutrašnje poslove suverene države i najgrublje narušavanje međunarodnog prava“, navedeno je u saopštenju Ministarstva inostranih poslova.

Pompeo
Pompeofoto: AP / Manuel Balce Ceneta

Lavrov je naglasio da podstrekivanje i destruktivno spoljno mešanje "pod licemernim izgovorom ukazivanja humanitarne pomoći" nemaju ničeg zajedničkog s demokratskim procesom.

"Povodom predloga Vašingtona da se održe bilateralne konsultacije o venecuelanskoj tematici ukazano je da smo mi na to spremni, ali da je neophodno neposredno se rukovoditi principima Povelje Ujedinjenih nacija, jer samo Venecuelanci imaju pravo da određuju svoju budućnost“, saopštilo je Ministarstvo.

Tokom razgovora o drugim međunarodnim pitanjima, Lavrov i Pompeo su se dogovorili da se nastave kontakti na nivou eksperata o Siriji, Avganistanu i Korejskom poluostrvu.

Kurir.rs/Sputnjik Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track