SPREMA SE ODLUČUJUĆA BITKA PROTIV KALIFATA: Ovo su poslednji trenuci Islamske države, Sirijci na korak do konačne pobede! (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

džihadisti će biti uništeni

SPREMA SE ODLUČUJUĆA BITKA PROTIV KALIFATA: Ovo su poslednji trenuci Islamske države, Sirijci na korak do konačne pobede! (VIDEO)

Planeta -

Takozvana Islamska država pokušava da spreči poraz u Baguzu, poslednjem delu teritorije koji je pod njenom kontrolom, pa tako koriste bombaše samoubice i automobile bombe.

Kako se navodi, osvajanje Baguza, sela u istočnoj Siriji, biće prekretnica u međunarodnim naporima da se pobede džihadisti, čiji je samoproglašeni kalifat na vrhuncu moći 2014. godine držao skoro trećinu Sirije i Iraka.

Međutim, opšte je prihvaćeno da će ta grupa, koja se od tada nalazila u povlačenju i koja je pretrpela najveći poraz 2017. godine, ostati bezbednosna pretnja kao pobunjenička sila sa ćelijama "spavača" i sa nekim izolovanim "džepovima" teritorije.

Sirijske demokratske snage, uz podršku SAD, saopštile su da u nedelju očekuju "odlučujuću bitku", nakon što su postepeno napredovale 18 sati kako bi izbegle mine koje je postavio ISIL, čiji borci takođe koriste podzemne tunele za izvodenje zaseda i zatim nestaju.

foto: EPA

Međutim, do podneva nije bilo znakova da je bitka završena, a portparol međunarodne koalicije predvođene SAD Šon Rajan rekao je da je tempo napredovanja usporen.

foto: EPA

"Borci ISIL-a koriste samoubilačke prsluke i automobile bombe da uspore ofanzivu Sirijskih demokratskih snaga i da se sakriju od napada koalicije u oblasti Baguza. Oni i dalje drže civile i spajaju tunele", rekao je Rajan.

Prema procenama, nekoliko stotina džihadista se nalazi na teritoriji Baguza, uglavnom stranaca, i njih je koalicija opisala i kao najtvrđe ekstremiste.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Youtube/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track