NOVI JEZIVI DETALJI LIKVIDACIJE KAŠOGIJA: Saudijski novinar RASKOMADAN PA SPALJEN U PEĆI, goreo tri dana u dvorištu! (VIDEO)
Foto: printscreen YT

pokušali da prikriju tragove

NOVI JEZIVI DETALJI LIKVIDACIJE KAŠOGIJA: Saudijski novinar RASKOMADAN PA SPALJEN U PEĆI, goreo tri dana u dvorištu! (VIDEO)

Planeta -

Telo ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija spaljeno je u velikoj peći koja se nalazi u Saudijskoj ambasadi u Istanbulu.

Nove informacije objavljene su u dokumentarcu koji je u nedelju uveče emitirala televizija Al džazira. Turske vlasti već su ranije sumnjale da je telo spaljeno u peći koja se nalazi u dvorištu saudijske rezidencije.

Osim toga, sumnjali su da su vreće u kojima se nalaze ostaci ubijenog novinara u jednom trenutku premeštene iz konzulata u stan konzula koji se nalazi nekoliko stotina metara dalje.

U dokumentarcu se navodi kako je radnik izgradio peć prema specifikacijama saudijskog konzula. Peć je, navodno, trebala da bude duboka i morala je da bude napravljena tako da izdrži temperature iznad 1.000 stepeni Celzijusa, što je dovoljno da rastopi metal.

Nakon što je novinar spaljen, u peći se peklo meso kako bi se prikrili tragovi. Telo novinara je gorelo tri dana, navodi izvor blizak istrazi. U dokumentarcu su učestvovali mnogi političari, radnici bezbednosnih službi i novinarovi prijatelji.

Da podsetimo, početkom oktobra Džamal Kašogi, kritičar saudijskog režima i povremeni dopisnik Vašington posta, ušao je u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi uzeo papire za venčanje sa turskom verenicom koja ga je čekala ispred. Međutim nikada nije izašao iz konzulata.

Saudijska Arabija koja je u početku negirala da ima veze sa nestankom novinara i tvrdila je živ napustio konzulat pritisnuta dokazima tvrdila je da je novinar slučajno ubijen. Svi dokazi upućivali su da je nalogodavac likvidacije Kašogija sam vrh vlasti Saudijske Arabije. Ostaci novinara nikad nisu pronađeni.

Kurir.rs/aljazeera.com

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track