Najnovije vesti

AMERI SU TAMAN MISLILI DA ZNAJU SVE O SUPERTORPEDU: Posejdon je tek ovom tajnom dokazao da je RUSKO ORUŽJE SUDNJEG DANA (VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube, Shutterstock

opasno

AMERI SU TAMAN MISLILI DA ZNAJU SVE O SUPERTORPEDU: Posejdon je tek ovom tajnom dokazao da je RUSKO ORUŽJE SUDNJEG DANA (VIDEO)

Planeta

Američki časopis The National Interest objavio je materijal, u kome je saopšteno da je ruski dubokovodni dron-torpedo "Posejdon“ razvijen još 1989.godine.

Ovakva konstatacija je izvedena na osnovu projekta GRAU 2M39, koji je navodno dodeljen ovom projektu. Autor publikacije Čarli Gao je u svom radu koristio arhive državnih nabavki u različitim stadijumima razvoja ovog projekta.

"Najveće otkriće do koga smo došli jeste da je nuklearni reaktor za projekat „Status-6“ razvijen još 1992.godine, dakle u periodu kada je na vlasti bio Boris Jeljcin“- napominje se u materijalu koji prenosi ruski internet portag RG.

„U to vreme projekat je nosio ime „Skif“, a njegova prva prototipska hidrodinamička testiranja počela su početkom prve decenije 21.veka“- uveren je Čarli Gao. Testiranja u punom kapacitetu su izvršena 2008.godine kada je kao noseća platforma poslužila opitna dizel-električna podmornica S-90 „Sarov“. Ograničen set fotografija sa ovog ispitivanja se pojavio na internetu početkom ove decenije, međutim u tom trenutku niko nije imao predstavu šta to ruska mornarica testira.

Autor dalje napominje da se ubrzano gradi atomska podmornica K-329 "Belgorod", za koju se pretpostavlja da će nositi „Posejdone“, kao i atomska podmornica pete generacije „Habarovsk“ koja će imati istu namenu. Nezvanično se napominje da će još dve podmornice klase „Antej“ (K-132 „Irkutsk“ i K-442 „Čeljabinsk) biti podignute na standard „Antej-AM“ koji će prema za sad nepotvrđenim informacijama, omogućiti upotrebu „Posejdona“.Na osnovu ovih pokazatelja autor smatra da će ubrzo u operativnu eksploataciju ući sve neophodna infrastruktura (misli se na noseće platforme) za skladištenje i upotrebu dron-torpeda „Posejdon“.

Radi se o bespilotnom nuklearnom torpedu interkontinentalnog dometa, koji može u hodu da menja putanju svog kretanja. Prema zapadnim obaveštajnim izvorima, ovi podvodni aparati će biti opremljeni termonuklearnim oružjem. Naime, prostor za korisni teret (bojevu glavu) će imati dužinu od 6,5 metara. Prema navodima američke inteligencije ovako veliki prostor je zapreminski dovoljan da se u njega može smestiti bojeva glava snage 100-150 megatona TNT-a.

Nedavno su ruski izvori izneli podatak da će stategijski nuklearni podvodni dron-torpedo nositi bojevu glavu snage 2 mt. Pored nuklearnne bojeve glave, on će moći da nosi i konvencionalnu bojevu glavu, što je ipak malo verovatno,s obzirom na cenu jednog ovakvog „kolosa“ koja svakako nije mala za operacije na taktičkom planu.

Kurir.rs/Russia Beyond

Foto: Printscreen/Shutterstock

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...