BESNI DIPLOMATSKI RAT KINE I KANADE: Peking optužio dvojicu Kanađana za špijunažu posle odluke Otave da Americi izruči direktorku Huaveja! (VIDEO)
Foto: printscreen YT

brutalan odgovor

BESNI DIPLOMATSKI RAT KINE I KANADE: Peking optužio dvojicu Kanađana za špijunažu posle odluke Otave da Americi izruči direktorku Huaveja! (VIDEO)

Planeta -

Kanada je zabrinuta za sudbinu dvojice svojih državljana koji su uhapšeni u Kini i optuženi za špijunažu., posebno posle odluke Otave da izruči SAD direktorku Huavej Meng Vanžu.

"Jako nas zabrinjava stav Kine", rekao je kanadski premijer Džastin Trudo. Kineski mediji prenose da Peking sumnjiči bivšeg kanadskog diplomatu Majkl Kovriga za špijuniranje i krađu državnih tajni.Kanadski premijer ponovo je naglasio da su Kovrig i Majkl Spavor, savetnik koga Peking smatra jednim od glavnih izvora informiranja bivšeg diplomate, nezakonito uhapšeni.

Oni su uhapšeniićena u decembru, ubrzo posle hapšenja direktorke Vanžu u Kanadi, a po zahtevu Sjedinjenih Država. Kineski mediji navode da je Kovrig, koji radi za Međunarodni istraživački institut Kris grup, često od 2017. putovao u Kinu i skupljao informacije.

Otava optužuje Peking da je hapšenjem prekršio diplomatski imunitet Kovriga, kanadskog diplomata. Nove kineske optužbe su podignute odmah nakon što je u petak Kanada pokrenula proceduru izručenja Vanžuove Americi. Kina je ovu odluku nazvala teškim političkim incidentom.

Meng će u sredu izaći pred sud u Vankuveru, koji će odrediti datum saslušanja u vezi izručenja, objasnilo je kanadsko pravosuđe. Američko ministarstvo pravosuđa želi da sudi Huaveju i finansiskoj direktorki ove kompanije jer su navodno zaobišli američke sankcije Iranu i želeli preko predstavništava da ukradu industrijske tajne američke telekomunikacione kompanije T-Mobajl.

Otava drži da su kineske vlasti ispitivanjem Kovriga prekršile Bečku konvenciju o diplomatskim odnosima, što Peking odbacuje. Jedna kanadska parlamentarna grupa je ranije upozorila na "potpuno neprihvatljive" uslove u zatvoru u kojima su zatočena dvojica Kanađana.

U međuvremenu je Meng (47) pokrenula proces protiv kanadskih vlasti koje optužuje da su prekršile njena ustavna prava tokom hapšenja u Vankuveru 1. decembra.

Njeno hapšenje dovelo je do diplomatske krize između Otave i Pekinga.

Huavej, inače drugi svetski proizvođač pametnih telefona, više puta je demantovao bilo kakvu grešku. Procedura izručenja može da traje mesecima pa i godinama zbog brojnih mogućnosti pritužbi.

Kurir.rs/CTV news.ca

Foto printscreen YT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja