DOK SU TRAMP I KIM SASTANČILI, HAKERI IZ PJONGJANGA SU RADILI PREKOVREMENO: Ali nisu ciljali obaveštajne podatke već nešto mnogo potrebnije Severnoj Koreji (VIDEO)
Foto: Shutterstock, AP

provaljeni

DOK SU TRAMP I KIM SASTANČILI, HAKERI IZ PJONGJANGA SU RADILI PREKOVREMENO: Ali nisu ciljali obaveštajne podatke već nešto mnogo potrebnije Severnoj Koreji (VIDEO)

Planeta -

Veruje se da grupa severnokorejskih hakera aktivno cilja američke kompanije i "kritičnu infrastrukturu", navodi se u izveštaju koji je ove nedelje objavila kompanija za bezbednost na internetu Mekafi.

McAfee je rekao da su otkrili da su severnokorejski hakeri pokušali da se infiltriraju u skoro 80 ​​biznisa u kritičnim sektorima kao što su finansije, telekomunikacije, energetika i odbrane širom sveta.

I same vlade su bile ciljane, kažu u Mekafiju. Veruje se da je hakovanje nastavljeno tokom samita američkog predsednika Donalda Trampa sa Kim Džong-un. Najveći broj nedavnih napada prvenstveno je usmeren na Nemačku, Tursku i Veliku Britaniju, kao i na Sjedinjene Države.

Veruje se da Pjongjang upravlja nekim od najsofisticiranijih ćelija za hakovanje na svetu, iako je vlada Severne Koreje dugo negirala bilo kakve nepravilnosti. Kompanija tvrdi da se udružio sa "vladinim entitetom" u svojoj istrazi, iako odbija da otkrije sa kojom Vladim su radili.

Kompanija je saopštila da je operacija hakovanja imala "brojne tehničke veze" s grupom Lazarus, severnokorejskim hakerima za koje se veruje da su stajali iza pljački banaka širom sveta.

"Mekafi veruje da se takvi digitalni forenzički dokazi moraju nadopuniti tradicionalnim dokazima iz agencija za sprovođenje zakona i vladinih agencija kako bi se takve tvrdnje potvrdile", izjavio je Raj Samani, glavni naučnik Mekafija.

"To znači da je Mekafi obavezan da prijavi tehničke sličnosti između napada i kampanja kako bi svojim klijentima pružio obaveštanju za sajber pretnju koju mogu koristiti da se zaštite od trenutnih i budućih napada".

Severnokorejci su ubrzo postali glavna sajber pretnja. Međutim, za razliku od drugih zemalja, koje se više fokusiraju na obaveštajne operacije, Severna Koreja svoju energiju usmjera na gotovinu, izjavio je Džon Demers, pomoćnik državnog tužioca za nacionalnu sigurnost u Ministarstvu pravde.

Američki zvaničnici su prošle nedelje saopštili da Vašington veruje da je severnokorejska vlada pojačala sajber napade usmerene ka finansijskim institucijama u očajničkoj težnji za dobijanjem gotovine, jer su međunarodne sankcije protiv Pjongjanga istisnule njenu ekonomiju.

Demers, zvaničnik Ministarstva pravde, rekao je da je veliki deo hakovanja motivisan željom Severne Koreje za gotovinom. "Samo im treba novac", reče Demers. "Potrebna im je čvrsta valuta. To je dobar način da je dobijete."

Kurir.rs/CNN

Foto: Profimedia/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track