Najnovije vesti

JEDINI FRANCUSKI NOSAČ AVIONA ZAPLOVIO U BITKU: Islamska država mutira, teroristi se pregrupišu, ali Šarl de Gol je krenuo u konačni obračun sa kalifatom!
Foto: EPA / Christopje Simon / Pool

posle remonta

JEDINI FRANCUSKI NOSAČ AVIONA ZAPLOVIO U BITKU: Islamska država mutira, teroristi se pregrupišu, ali Šarl de Gol je krenuo u konačni obračun sa kalifatom!

Planeta

Francuski nuklearni nosač aviona Šarl de Gol krenuo je danas na dužu misiju nakon što je bio na remontu. Ispraćen je u konačnu bortbu protiv terorista Islamske države, ali će na putu do Sirije učestvovati i u nekoliko međunarodnih važnih vežbi.

Nosač aviona je u istočni Mediteran ispraćen iz francuske luke Tulon, a zajedno sa njim je na put krenulo i nekoliko brodova i nuklearna podmornica.

Nakon 18 meseci remonta, ovaj francuski nosač aviona je ispraćen pompezno a francuska ministarka odbrane Florens Parli je posadu ispratila govorom sa nosača.

foto: EPA / Christopje Simon / Pool

Ona je pohvalila kerier kao "instrument saradnje pomoću kojeg će Francuska zasijati po čitavom svetu", a njegovo učešće će biti značajan doprinost u borbi protiv Islamske države.

"U toku je veoma teška borba u dolini Eufrata i naš nosač aviona će pomoći u oslobađanju terotorije navodnog kalifata. To je neminovno. Ovo je veoma velik i važan korak napred" rekla je Parli, priznajući da se teroristi Islasmke države trenutno pregrupišu i da organizacija "mutira".

Pored toga što će biti na jednomesečnom zadatku u okviru koalicije koje se bori protiv Islamske države, posada nosača aviona će ploveći do Indijskog okeana preko Suetskog kanala, učestvovati u nekoliko različitih međunarodnih vežbi zajedno sa indijskom i egipatskom vojskom.

Kurir.rs / RT

Foto: EPA / Christopje Simon / Pool

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...