OTAC BRITANSKE TINEJDŽERKE ŠOKIRAO IZJAVOM: Evo ko je po njemu kriv za bekstvo ćerke u Islamsku državu (VIDEO)
Foto: AP

sramota

OTAC BRITANSKE TINEJDŽERKE ŠOKIRAO IZJAVOM: Evo ko je po njemu kriv za bekstvo ćerke u Islamsku državu (VIDEO)

Planeta -

Otac britanske tinejdžerke koja je pobegla kako bi se pridružila islamskoj grupi u Siriji je rekao da joj državljanstvo ne bi trebalo biti oduzeto.

Rekao je i da ona treba da se treba vrati u Veliku Britaniju i tamo da ako se utvrdi njena krivica bude kažnjena.

Begumova sada ima 19 godina i nalazi se u izbegličkom kampu u Siriji. Nedavno je novinarima izjavila kako želi da se vrati kući.

Ahmed Ali, Begumin otac, će i dalje tražiti od britanske vlade da joj dozvolu da se vrati.

"Moje dete je imalo samo 15 godina kad je pobegla, bila je nezrela", rekao je Ali.

"Britanski imigracioni sistem je najinformisaniji ssistem na svetu. Uvek govorim kako je Šamima stigla tamo koristeći drugi pasoš. Ona nije imala svoj. To bi se isto trebalo istražiti", zaključuje on.

60-godišnji Ali kaže da se u Englesku preselio 1975. godine. U svoje selo u Bangladešu se vratio 1990. godine kako bi se oženio sa svojom prvom ženom Asmom Begum. Par se vratio u Englesku i dobio četiri kćeri. Šamima je najmlađa.

Ali se kasnije vratio u Bangladeš te se tamo oženio drugi put. Kritizirao je britanske vlasti zato što se nisu dovoljno posvetile pitanju studenata koji su pobjegli u ID.

Nejasno je je li Begum počinila zločine. Njezini komentari kao i komentari njenog supruga dovode do pitanja o tome kako će se zapadna društva nositi s drugima koji su se pridružili ID, ali žele da se vrate u svoje matične zemlje sada kada je ekstremistička grupa na ivici kolapsa.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja