MOSKOVSKI OLIGARH PLAĆAO PRINCA ČARLSA: Uplate njegovoj  fondaciji išle preko niza ofšor kompanija koje su izvlačile novac iz Rusije (VIDEO)
Foto: AP, YT Screenshot

sumnjivo

MOSKOVSKI OLIGARH PLAĆAO PRINCA ČARLSA: Uplate njegovoj fondaciji išle preko niza ofšor kompanija koje su izvlačile novac iz Rusije (VIDEO)

Planeta -

Investiciona banka oligarha koji je sa princem Čarlsom sarađivao na dobrotvornim projektima rukovodila je mrežom ofšor kompanija preko koje su milijarde dolara iznesene iz Rusije.

Međunarodno istraživanje otkrilo je kako je mreža ovih firmi primala novac od kompanija povezanih sa nekim od najvećih prevara u Rusiji. Oligarh Ruben Vardanjan je bivši šef moskovske investicione banke Trojka Dijalog.

On kaže da nije bio uključen u svakodnevno poslovanje banke. Novac je preko ove mreže kompanija uplaćivan i Dobrotvornoj fondaciji princa od Velsa za obnovu imanja Damfriz, zdanja od nacionalnog značaja u Škotskoj.

Fondacija je saopštila da su Vardanjanove donacije detaljno proveravane i da nije bilo naznaka da je bilo šta u vezi sa uplatama sumnjivo. Mreža više od 70 kompanija otkrivena je nakon što su podaci o 1,3 miliona poverljivih bankarskih transakcija procureli novinarima Projekta za istraživanje kriminala i korupcije [OCCRP], konzorcijumu istraživačkih novinara koji su informacije i dokumentaciju podelile sa BBC-jem i dnevnikom Gardijan.

U periodu od 2009. do 2011. godine, Dobrotvorna fondacija princa Čarlsa primila je tri uplate, ukupne vrednosti od 202.000 dolara preko sada zatvorene banke u Litvaniji.

Bankarski podaci pokazuju da je poslednja uplata bila na račun fondacije princa Čarlsa. Novac je fondaciji uplaćivala kompanija Kvantus Divižn [Quantus Division Ltd], koja je poslovala kao deo mreže ofšor kompanija preko koje su iz Rusije prebačene milijarde dolara. Mrežom je rukovodila moskovska investiciona banka, Trojka Dijalog, čiji je izvršni direktor u to vreme bio Vardanjan.

Vardanjan je godinama sa princem od Velsa održavao poslovne odnose, a sarađivali su i na dobrotvornim projektima. On je 2010. godine prisustvovao događaju koji je u čast Jermenije i jermenske kulture održan u dvorcu Vindzor, a na kom je princ Čarls govorio o planovima za obnovu zdanja Damfriz.

Većina procurelih informacija stiže iz dokumenata litvanske banke Ukio Bankas [Ukio Bancas], koju su litvanske vlasti zatvorile 2013. godine.

Od 2005. do 2011. godine, više od 3.35 milijardi evra prošlo je kroz mrežu ofšor kompanija kojom je rukovodila banka Trojka Dijalog. Čini se da su kompanije korišćene kako bi se novac anonimno premeštao sa računa.

Mreža kompanija napravljena je kao servis koji je banka nudila klijentima za prebacivanje novca sa jednog na drugi kraj sveta, kako bi mogli slobodno da ga koriste kako za posao, tako i za lične potrebe.

Mnogi klijenti deo su ruske elite koji su ovim novcem kupovali nekretnine u Velikoj Britaniji, luksuzne jahte, umetnička dela i karte za Svetsko prvenstvo u fudbalu. Ruben Vardanjan je sa partnerima zaradio milijardu dolara 2011. godine od prodaje Trojke ruskoj Sberbanci koja je u državnom vlasništvu.

Portparol Sberbanke rekao je da ova banka nije učestvovala u transakcijama koje su novinari otkrili.

Dokumenti u koje je BBC imao uvid ukazuju da su kompanije u mreži, uključujući Kvantus Divižn, kupovale i prodavale robu kao što je hrana, rasveta, elektronika, građevinski materijal ili sanitarije.

Tu robu su, međutim, kupovale kompanije koje nisu imale kancelarije i zaposlene što ukazuje da u stvari nikakva roba nije ni razmenjena.

Dokumenti o transakcijama pokazuju da su ofšor kompanijama u mreži kojom je rukovodila Trojka desetine miliona dolara uplaćivale firme povezane sa velikim prevarama.

Među njima su kompanije umešane u jednu od najvećih poreskih malverzacija otkrivenih u Rusiji - utajom poreza vrednom 230 miliona dolara koju je otkrio ruski poreski advokat Sergej Magnicki.

U novembru 2009, skoro godinu dana nakon što je prijavio prevaru, Magnicki je umro u ruskom zatvoru pod sumnjivim okolnostima. Procurela dokumenta Ukio Banke ukazuju da su kompanije koje su profitirale od poreske prevare uplatile 123 miliona dolara firmama iz mreže kojom je rukovodila Trojka.

BBC nije našao ni jedan dokaz da je Vardanjan lično umešan u bilo kakvu kriminalnu aktivnost.

Njegovi advokati su za BBC rekli da on nije učestvovao u operacijama, rukovođenju ili aktivnostima sektora za upravljanje imovinom Trojka Dijalog Grupe, kao i da je uvek postupao transparentno. Portparol princa od Velsa je rekao da prinčeve dobrotvorne organizacije posluju nezavisno kada su u pitanju odluke koje se tiču prikupljanja sredstava. "Dobrotvorne organizacije sprovode stroge provere. Kada su u pitanju izvdojeni primeri, u toku procesa provere nije uočeno ništa sporno", rekao je portparol Dobrotvorne fondacije princa od Velsa i Damfriz Haus Trasta.

Kurir.rs/BBC Foto: AP, YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track