TRAMP UKIDA OBAMINU ODREDBU: Američki obaveštajci više neće objavljivati broj stradalih civila u vazdušnim napadima!
Foto: Printscreen Tweet

jedna po jedna

TRAMP UKIDA OBAMINU ODREDBU: Američki obaveštajci više neće objavljivati broj stradalih civila u vazdušnim napadima!

Planeta -

Američka obaveštajna služba neće više morati javno da objavljuje podatke o broju stradalih civila koji su poginuli tokom vazdušnih napada "izvan aktivne ratne zone prema novoj izvršnoj naredbi koju je izdao američki predsednik Donald Tramp.

Tramp je time juče ukinuo odredbu koju je doneo Barak Obama. On je poništio prethodnu obavezu obaveštajne službe da svake godine predoči neklasifikovan pregled broja vazdušnih napada kao i procene stradalih vojnika i civila prilikom tih napada.

Prema poslednjem izveštaju iz 2017. godine, američka vlada je izvela 54 napada izvan ratne zone Iraka, Sirije i Avganistana pri čemu je poginuo jedan civil.

Za razliku od obaveštajne službe, Ministarstvo obrane i dalje je zakonski obavezno da predočiti sličan izveštaj jer odluka o tome spada pod nadležnost Kongresa.

Međutim, izveštaj Ministarstva odnosi se isključivo na vojne operacije SAD-a na mestima kao što su Irak, Sirija, Afganistan, Somalija i Libija. Iz Bele kuće su saopštili da se ovom Trampovom odlukom ne želi da smanji transparentnost o broju civilnih žrtvava stradalih prilikom američkih vazdušnih napada.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen Tweet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track