EVROPSKA MEKA ZA SILOVATELJE: U ovoj zemlji porema izveštaju Amnesti internešenela čak i policajci obeshrabruju žrtve da prijave napastvovanje (VIDEO)
Foto: Profimedia

strava

EVROPSKA MEKA ZA SILOVATELJE: U ovoj zemlji porema izveštaju Amnesti internešenela čak i policajci obeshrabruju žrtve da prijave napastvovanje (VIDEO)

Planeta -

Danska ima "sveprisutnu kulturu silovanja" iza koje stoji neuspeh u rešavanju žalbi žrtava, zastarelih zakona i izostanka procesuiranja silovatelji, navodi se u izveštaju Amnesti Internešenela objavljenom u utorak.

U izveštaju grupe za ljudska prava navodi se da su "manjkavi zakoni" i "podmukla kultura okrivljavanja žrtava" rezultirali "endemičnom nekažnjavanjem silovatelja u zemlji".

Indeks rodne ravnopravnosti za 2017. od strane Evropskog instituta za rodnu ravnopravnost, koji kaže da je Danska zemlja sa najvećom stopom nasilja nad ženama, uključujući i seksualno nasilje, više od bilo koje članice EU.

Prema podacima danske vlade, oko 5.100 žena je podvrgnuto silovanju ili pokušaju silovanja godišnje. Međutim, zasebna studija Univerziteta južne Danske utvrdila je da je njih 24.000 bilo izloženo silovanju ili pokušaju silovanja u 2017. godini.

Ali u istoj godini, prema zvaničnim statistikama, "policija je prijavila samo 890 silovanja, od kojih je 535 rezultiralo krivičnim gonjenjem i samo 94 osude", navodi Amnesti u izveštaju.

Dodaje se da žrtve silovanja smatraju da su procesi izveštavanja i njegove posledice izuzetno traumatizovani, posebno kada se vlasti suočavaju sa neodgovarajućim pitanjima, manjkavim istragama i neadekvatnom komunikacijom.

"One koje su preživele silovanje su rekli Amnestiju da je strah da im se neće verovati ili da će čak biti okrivljene i osramoćene od strane policajaca i pravosudnih zvaničnika bili među primarnim razlozima za neprijavljivanje silovanja", piše Amnesti.

Ona je istakla slučaj 39-godišnje novinarke, koji je četiri puta pokušala da podnese prijavu za silovanje, ali u drugom pokušaju "odvedena je u policijsku ćeliju i upozorena da može ići u zatvor ako laže".

Druga žena je izjavila Amnestiju koliko se plašila kada je otišla u policiju: "Ja sam bila samo jedna 21-godišnja žena, koja je sedela ispred dva momka koji govore: "jeste li sigurni da želite da prijavite ovo? "... Bila sam samo mlada devojka koja je tvrdila da je "silovana", izjavila je ona.

Kurir.rs/CNN

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track