PREVRAT U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Kralj Salman otkrio da mu neko radi iza leđa, pa preduzeo oštre mere! Ovo su signali da se u Rijadu nešto opasno sprema!
Foto: Asošijejted Pres

saudijska arabija

PREVRAT U SAUDIJSKOJ ARABIJI: Kralj Salman otkrio da mu neko radi iza leđa, pa preduzeo oštre mere! Ovo su signali da se u Rijadu nešto opasno sprema!

Planeta -

Saudijskoj Arabiji prete haos i žestoka borba za vlast između kralja Salmana i njegovog sina princa prestolonaslednika Muhameda bin Salmana.

Kako prenosi britanski Gardijan pozivajući se na više anonimnih izvora, preti otvoreni sukob između ostarelog kralja Salmana (83), koji boluje od Alchajmerove bolesti, i princa Mahameda bin Salmana, koji želi da se dokopa očevog trona.

foto: EPA

Previranja na dvoru

Kralj Salman je tokom nedavnog boravka u Egiptu iznenada smenio kompletno lično obezbeđenje nakon dojave da se sprema puč u režiji princa i da su neki njegovi telohranitelji odaniji princu nego njemu.

PRINC JE GANGSTER! Američki senator Mark Rubio, član Republikanske stranke, optužio je saudijskog princa Muhameda bin Salmana da je gangster uprkos tome što je Saudijska Arabija glavni saveznik SAD u regionu i što Amerika u pustinjsku kraljevinu izvozi oružje vredno na desetine milijardi dolara. - On je potpuni gangster, zaista je teško poslovati sa njim - rekao je Rubio.

Kralj je tokom boravka u inostranstvu po običaju ostavio prestolonaslednika kao privremenog kralja. Princ je poziciju iskoristio i imenovao princezu Rimu bint Bandar bin Sultan na mesto ambasadorke u SAD (prva žena na toj poziciji u istoriji), dok je za ministra unutrašnjih poslova imenovao svog brata Halida bin Salmana na poziciju ministra unutrašnjih poslova. Kralj nije bio obavešten o ovim imenovanjima, a ulje na vatru je dolilo i to što ga sin nije dočekao na aerodromu po povratku iz Egipta.

KRALJEVINA SAUDIJSKA ARABIJA

Površina: 2,1 miliona kvadratnih km Populacija: 33 miliona BDP po glavi stanovnika: 55.859 $ Moto: Nema boga do Alaha, Muhamed je njegov glasnik Uređenje: Unitarna islamistička apsolutistička monarhija

"Ovo su suptilni, ali važni signali da nešto ne valja u kraljevskoj palati. Princ i kralj se ne slažu u vezi s brojnim pitanjima kao što su rat u Jemenu, protesti u Sudanu i Alžiru. Kralj se zalaže za blaži pristup, dok princ, uprkos maski reformatora, zapravo važi za prekog vladara koji sve rešava silom", rekao je Brus Ridel, direktor "Brukings intelidžens prodžekta", koji je i bivši dugogodišnji agent CIA.

foto: AP / Amr Nabil

Ubistvo Kašogija

Odnosi između oca i sina krenuli su slobodnim padom nakon skandala u kojem je u Turskoj brutalno ubijen saudijski novinar i disident Džamal Kašogi.

foto: EPA

Likvidacija, za koju obaveštajne službe SAD i Turske veruju da je naredio princ, nanela je veliku štetu ugledu Rijada u svetu. Kašogi je navodno raskomadan i njegovo telo nikad nije pronađeno.

Kurir/A.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track