Najnovije vesti

ERDOGAN POKREĆE PROJEKAT VREDAN MILIJARDU DOLARA: Zbog ovoga je potopljen grad star 12.000 godina, a dve reke bi mogle da ostanu bez vode! (VIDEO)
Foto: AP, Youtube/Printscreen

IRAČANI NEGODUJU, ALI UZALUD

ERDOGAN POKREĆE PROJEKAT VREDAN MILIJARDU DOLARA: Zbog ovoga je potopljen grad star 12.000 godina, a dve reke bi mogle da ostanu bez vode! (VIDEO)

Planeta

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da će Turska u junu početi da puni akumulaciono jezero na Ilisu, brani na reci Tigru, uprkos protestima Iračana koji su prošle godine zbog brane pretrpeli veliku nestašicu vode.

Uticaj brane, koja za turski jugoistok stvara 1.200 megavata električne energije kritikovana je i u Turskoj i nizvodno u Iraku.

 

Iračka vlada kaže da će spuštanje brane prouzrokovati nestašicu vode na jednoj od dve reke od kojih zavise zalihe vode u toj zemlji.

U Turskoj će zbog brane biti potopljen grad Hasankejf, star 12.000 godina, a nekoliko hiljada ljudi će biti raseljeno.

 

Erdogan je u izbornoj kampanji naveo da će "Ilisu projekat" vredan 8,5 milijardi lira (1,6 milijardi dolara) turskoj ekonomiji doneti 1,5 milijardi lira (oko 270 miliona dolara) godišnje.

foto: AP

"Uz božju volju, počećemo sa punjenjem brane 10. juna", rekao je Erdogan.

Turska je prošlog juna počela da puni branu, ali je posle žalbi Iraka da je vodostaj izuzetno smanjen prekinula.

 

Prošle godine je zbog nestašice vode u Iraku, na snagu stupila zabrana sadnje pirinča i mnogi zemljoradnici su morali da napuste svoja imanja.

Kampanja protiv brane je bezuspešno stavila problem pred Evropskim sudom za ljudska prava, navodeći da će doći do uništenja kulturnog nasleđa.

 

Sud je prošlog meseca odbacio slučaj i istakao da je očuvanje kulturnog nasleđa u nadležnosti turskih vlasti.

 

Kurir.rs/Tanjug
Foto: Youtube/Printscreen

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...