VENECUELA U POTPUNOM MRAKU: Nestala struja širom zemlje usred špica, nastao HAOS! Maduro optužuje opoziciju za SABOTAŽU, a evo šta kažu Ameri! (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA

PLJUŠTE OPTUŽBE

VENECUELA U POTPUNOM MRAKU: Nestala struja širom zemlje usred špica, nastao HAOS! Maduro optužuje opoziciju za SABOTAŽU, a evo šta kažu Ameri! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Veći deo Venecuele ostao je bez električne energije, uključujući glavni grad Karakas, a administracija predsednika Nikolasa Madura optužila je opoziciju za sabotažu.

Prvo je Karakas zavijen u tamu, i to za vreme "špica" u četvrtak. Zatim su i ostali delovi zemlje ostali bez struje.

Vlada Nikolasa Madura okrivila je opoziciju, optuživši ih za sabotažu.

Nestanak struje doveo je do toga da su letovi za Karakas preusmereni, a stotine radnika moralo je da ode svojim kućama pešice, jer je zatvoren metro i stvorene su ogromne saobraćajne gužve.

Struja je nestala u vreme kada vladaju velike tenzije povodom pokušaja opozicije, na čelu sa Huanom Gvaidom, da smeni Madura sa vlasti. Gvaido ima podršku pojedinih latinoameričkih država i SAD. On je izjavio da je nestanak struje doneo "haos, brigu i bes" i da je to "dokaz neefikasnosti uzurpatora".

"Svetlo će se vratiti kada Maduro bude uklonjen sa vlasti", rekao je lider opozicije.

Američki državni sekretar Majkl Pompeo optužio je Madura za nekompetentnost.

foto: EPA

"Nema hrane. Nema lekova, a sada nema ni struje. Sledeće je da nema Madura", napisao je Pompeo na "Tviteru".

Venecuela električnu energiju uglavnom dobija iz hidroelektrana, a ne iz svojih naftnih rezervi. Godine neulaganja u električni sistem doveo je do propadanja istog, pa nestanci struje nisu retki.

Nestanci struje nisu ništa čudno u Venecueli, a učestaliji su od kada je nacionalizovana elektrodistribucija 2007. godine. 2016. godine Vlada je proglasila 60-dnevno vanredno stanje zbog struje, koju su kontrolisano isključivali i do šest sati.

Kurir.rs

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track